Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.12.2021

Україна різко обмежить експорт пшениці у 2022 році

У середині січня 2022 року влада України може ухвалити рішення щодо обмеження експорту продовольчої пшениці. Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, у Кабміні стурбовані тим, що надмірний експорт призведе до зростання внутрішніх цін на високоякісну продовольчу пшеницю, що спричинить подорожчання основних продуктів харчування в той час, як інфляція в Україні наближається до максимумів 2018 року.

Попит на українську пшеницю підтримується експортним митом з боку конкуруючого постачальника — Росії, який також намагається контролювати внутрішній ринок.

“На нещодавній зустрічі в міністерстві сільського господарства офіційні особи вказали, що обмеження можливі через надто високі темпи експорту”, – повідомило Reuters одне з джерел.

Видання підкреслює, що такі дії з боку України, ймовірно, призведуть до зростання цін на зернові в усьому світі.

Ф’ючерси на продовольчу пшеницю на паризькій біржі Euronext виросли до рекордного рівня в листопаді 2021 року і зараз на 35% вищі за торішній рівень.

“Введення обмежень з боку Росії лише ускладнює ситуацію – їх обсяги, швидше за все, будуть замінені українським зерном, – зазначає одне із джерел. – Це викличе зростання попиту та цін, що, звичайно ж, призведе до зростання внутрішніх цін на пшеницю і, як наслідок, до зростання цін на хліб”.

Міністерство сільського господарства та аграрії підписують експортний меморандум щосезону. Наразі його встановлено на рівні 25,3 млн тонн без зазначення обсягів відвантажень фуражної або продовольчої пшениці.
За словами двох джерел, уряд може оновити меморандум і додати обмеження на експорт продовольчої пшениці в 4 мільйони тонн на частину сезону.

“План обмеження експорту звучить розумно, оскільки в запасах є близько 4 мільйонів тонн продовольчої пшениці. Це триватиме до квітня-травня, тоді можливо виникне загроза продовольчій безпеці”, – сказало джерело агентства.

Наразі немає ринкових факторів, які б вимагали обмежень, але джерела повідомили, що чиновники планують розглянути це питання в середині січня 2022 року.

Українська асоціація виробників борошна заявила в листі уряду в листопаді 2021 року, що будь-який дефіцит продовольчої пшениці може суттєво вплинути на ціни на борошно та хліб в країні.

“Вірогідні якісь обмеження — дедалі більше чуємо заяв, що в Україні немає зерна і не буде хліба, — сказав інший виробник. — Але це обмеження, швидше за все, стосуватиметься лише продовольчої пшениці, бо маємо багато кормового зерна”.

Росія, де інфляція залишається близькою до шестирічного максимуму, оголосила минулого тижня розмір своєї експортної квоти на пшеницю з 15 лютого по 30 червня і заявила, що змінить її лише як гарантію безпеки у разі різкого зростання світових цін.

Зазначимо, станом на 22 грудня за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України вже експортовано 15,6 млн тонн пшениці.

 

agronews.ua