Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.04.2021

Україна розвиває атомну галузь для забезпечення енергобезпеки

Українська держава працює над розвитком атомної галузі задля забезпечення енергетичної безпеки та синхронізації національної енергетичної системи з енергосистемою Європейського Союзу.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі у Києві, повідомляє Укрінформ із посилання на пресслужбу глави держави.

«Сьогодні я можу впевнено сказати, що Україна рішуче налаштована розвивати свою атомну енергетику», – зазначив Зеленський.

Зокрема, він зауважив, що Україна планує перейти до використання новітніх ядерних реакторів, серед іншого малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має на меті локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.

Президент назвав символічним відвідання Рафаелем Гроссі України у 35-ті роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Він подякував МАГАТЕ та міжнародній спільноті за увагу до чорнобильської проблематики з перших днів трагедії на атомній станції, а також за підтримку в подоланні її наслідків.

«Це стосується не тільки реалізації проєктів технічної допомоги, а й обміну досвідом і знаннями. Хочу відзначити особливу роль знань в атомній енергетиці. Сьогодні наші експерти мають унікальний досвід у сфері ядерної безпеки та виведення ядерних об’єктів з експлуатації. Україна готова ділитися цими знаннями з МАГАТЕ, щоб подібні аварії більше ніколи не трапилися», – наголосив Зеленський.

Він відзначив, що Чорнобильська катастрофа змінила уявлення про атомну енергетику у світі, а нині Україна змінює уявлення про саму катастрофу. Українські фахівці намагаються дати нове життя Чорнобильській зоні, яка є унікальним об’єктом, де після техногенної катастрофи поступово відроджується природа.

«Також ми крок за кроком перетворюємо зруйнований четвертий енергоблок на екологічно безпечну систему. Для цього ми реалізували безпрецедентний інженерний проєкт – побудували арку нового безпечного конфайнменту. Ми завершуємо будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, що дасть змогу підвищити рівень ядерної безпеки та забезпечити більшу енергонезалежність», – додав глава держави.

Крім того, Україна отримала ліцензію на промислову експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2, де протягом 100 років зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо з першого, другого та третього енергоблоків, зауважив він.

Окремо Президент звернув увагу на питання безпеки як в Україні, так і в європейському регіоні в контексті ядерної безпеки. Зокрема, щодо захоплення Росією під час окупації частини нашої території ядерних установок та матеріалів у Криму, які є власністю України й щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ, та шахти «Юний комунар» у Донецькій області, ситуація на якій нині є небезпечною та загрожує довкіллю через припинення робіт з водовідливу у 2018 році.

«Сім років ані компетентні органи України, ані МАГАТЕ не мають доступу до ядерних установок та матеріалів. Відсутність такої інформації – це проблема, яка не має кордонів, а її наслідки не матимуть меж», – наголосив Зеленський.

Водночас він акцентував, що Україна залишається відданою своїм міжнародним зобов’язанням у ядерній сфері та має на меті відновити застосування гарантій МАГАТЕ на окупованих територіях.

Як повідомлялося, очільник МАГАТЕ перебуває з робочим візитом в Україні вперше за 10 років.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) – міжнародна міжурядова науково-технічна організація, до якої входять 172 держави. Україна є членом Агентства з моменту його створення у 1957 році.

Із 1990 року МАГАТЕ надало близько 16 млн дол. на реалізацію проєктів з чорнобильської проблематики в Україні.

ukrinform.ua