Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.02.2021

Україна та Німеччина продовжать співпрацю з трансформації вугільної галузі та розвитку водневої енергетики

5 лютого українські урядовці на чолі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем провели відеоконференцію з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини.

Учасники зустрічі обговорили співпрацю з Німеччиною в напрямку відмови України від використання вугілля, реформування вугільних підприємств та трансформації відповідних регіонів у рамках започаткованого у серпні минулого року нового енергетичного партнерства.

Досвід Німеччини та підтримка Європейського Союзу особливо важливі для України в контексті зеленого переходу, декарбонізації економіки та необхідності реформування вугільного сектору. Слід зазначити, що відмова від використання вугілля передбачає створення Концепції та Державної програми трансформації вугільних регіонів. Наразі розробляється така програма на період до 2030 року.

Денис Шмигаль привітав призначення Станіслава Тіліха, колишнього прем’єр-міністра Землі Саксонія, Спеціальним уповноваженим Федерального уряду Німеччини з питань трансформації вугільних регіонів України та створення Секретаріату енергетичного партнерства. Уряд України співпрацюватиме з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) над Проектом з трансформації вугільних регіонів, який впроваджуватиметься за підтримки Уряду Німеччини.

«Трансформацію вугільних регіонів важливо супроводжувати створенням нових економічних стимулів, щоб на базі підприємств вугільної галузі з’явилися нові конкурентоспроможні кластери, нові інноваційно-технологічні галузі. Адже обрані регіони мають відповідну інфраструктуру: транспортні шляхи, підстанції, і електромережі», — зазначив Прем’єр-міністр.

Від Міністерства енергетики України у зустрічі взяли участь в. о. Міністра енергетики Юрій Вітренко та заступник Міністра з євроінтеграції Ярослав Демченков.

Очільник Міністерства енергетики звернув увагу учасників на збитковість вугільної галузі України, її аварійний стан, неефективність та високу неекологічність теплової генерації, яка працює на вугіллі. Юрій Вітренко зазначив, що потрібно швидко переходити від вкладання коштів у модернізацію вугільної генерації до інвестування у генерацію на відновлювальних джерелах, системи накопичення енергії, новітні технології. Це дозволить Україні позбутися вугільної залежності.

«Відмова від вугільної генерації пов’язана з енергоефективністю. Нам необхідно підвищувати енергоефективність країни в усіх секторах економіки, зменшувати споживання електричної та теплової енергії. Україна споживає дуже багато електроенергії. Якщо ми зменшимо неефективне споживання, ми скоріше зможемо відмовитися від вугільної генерації. А інтеграція з європейською ENTSO-E допоможе нам у перехідний період, особливо у пікових ситуаціях, коли нам не вистачає електроенергії – тоді ми зможемо отримувати її з європейського ринку», – зазначив Юрій Вітренко.

В. о. Міністра запропонував німецькій стороні конкретні кроки щодо співробітництва у водневій економіці, зокрема, транспортуванні або експорті «зеленого» водню з України в Німеччину.

«Ми хотіли б розглянути питання щодо можливості структурування відповідних контрактів, що передбачатимуть авансові платежі з боку Німеччини за «зелений» водень. Цю передплату ми зможемо використовувати для фінансування розвитку зеленої енергетики, яка заміщуватиме вугільну генерацію, та розвиток водневої енергетики. А також на підвищення енергоефективності, яка призводить до меншого використання електроенергії і, відповідно, менших потреб у генерації на вугіллі», – зазначив Юрій Вітренко.

Представники Німеччини запевнили у готовності поглибити партнерство у сфері водневої енергетики, де Україна має значний потенціал, та розглядатимуть різні моделі міжнародної кооперації у водневій сфері, зокрема, й модель, запропоновану виконуючим обов’язки Міністра.

«Важливо, що сьогодні під час зустрічі з німецькими партнерами очільник Уряду вперше проголосив конкретні дати відмови України від використання вугілля. Україна розглядає декілька сценаріїв поступової відмови. Перший сценарій передбачає виконати поступову відмову до 2040 року. Це можливо за умови отримання Україною міжнародної фінансової підтримки процесу фізичного закриття шахт, інтеграції українських та європейських енергетичних ринків та реалізації інвестиційних проектів по заміщенню теплової вугільної генерації кліматично-нейтральними потужностями. Інший сценарій – песимістичний – це відмова від використання вугілля до 2070 рік. Ми маємо посилити міжнародне співробітництво та зробити технологічний стрибок, щоб досягти амбітної цілі до 2040 року та стати кліматично нейтральною країною до 2050 року», – прокоментував зустріч заступник Міністра Ярослав Демченков.

Виконання програм справедливої трансформації вугільних регіонів триватиме довше, ніж відмова від вугілля.

Трансформація передбачає комплексні рішення для подальшого сталого розвитку регіонів, створення нових робочих місць, соціального захисту населення, розв’язання екологічних проблем тощо.

Джерело: Урядовий портал.