Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.07.2020

Україна та Німеччина розглядають перспективи співпраці у розвитку сфери виробництва та використання водню

Заступник Міністра енергетики України з питань євроінтеграції Ярослав Демченков та представники Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, Міненерго, МЗС України, Держенергоефективності, DENA, Української водневої ради обговорили переваги і необхідні кроки для розвитку водневих технологій в Україні та Німеччині.

У своєму виступі Ярослав Демченков зауважив: «У рамках глобального тренду декарбонізації водень все частіше розглядається як невід’ємна частина енергетики майбутнього. Важливо, що вже сьогодні ЄС виділяє Україну одним із пріоритетних партнерів у реалізації Європейської водневої стратегії. Ми відкриті до діалогу та вбачаємо у Німеччині країну-претендента на лідерство з питань водневих технологій».

«Україна, дійсно, має значний потенціал у виробництві «зеленого» водню та наявну інфраструктуру для транспортування. І ми готові розвивати співпрацю із Німеччиною у цьому напрямі», – повідомив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура та додав, що Агентство вже аналізує міжнародний досвід, технології та практики використання водню. 

Як зазначили учасники наради, «зелений» водень – це той інструмент, що забезпечить декарбонізацію енергетики, промисловості і транспорту.

Також використання водневих технологій допоможе вирішити існуючі виклики для енергосистеми України, а саме:

–       балансування енергосистеми;

–       надійне енергопостачання;

–       довгострокове зберігання відновлюваної енергії;

–       перенесення добових та навіть сезонних змін попиту на електроенергію.

Ще один напрямок застосування водню – його додавання (10-15%) до природного газу і транспортування газо-транспортною системою, у тому числі до Європи.

Перспективи розвитку цього напряму та напрацювання також представив Олександр Рєпкін, президент Української водневої ради – першої в Україні водневої енергетичної асоціації.

За підсумками наради учасники домовилися продовжити партнерство та наголосили на необхідності:

–       розробки концепції та дорожньої карти виробництва та використання «зеленого» водню;

–       аналізу та розробки необхідних стандартів з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню;

–       опрацювання можливостей для запуску пілотних проектів;

–       сприяння залученню інвестицій у цю сферу.

Також розвиток водневих технологій може бути одним із перспективних питань майбутнього енергетичного партнерства України та Німеччини.