Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.09.2020

Україна та Румунія створюють робочу групу з енергетики задля втілення амбітних проектів

7-8 вересня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив робочий візит до Румунії. Він зустрівся з Прем’єр-міністром Румунії Людовіком Орбаном, провів переговори з Міністром закордонних справ Румунії Богданом Ауреску, виступив як почесний гість із промовою на щорічній нараді румунських послів, а також мав зустрічі у румунському парламенті та з лідерами української громади Румунії.

Поїздка Дмитра Кулеби стала першим візитом Міністра закордонних справ України до Румунії з 2017 року і ознаменувала відновлення широкого діалогу між Україною та Румунією після кількох років спаду дипломатичної активності.

Під час переговорів з главою румунської дипломатії сторони обговорили увесь спектр питань порядку денного українсько-румунських двосторонніх відносин. Глава МЗС України також поінформував румунську сторону про створення “Кримської платформи” задля консолідації міжнародних зусиль з деокупації Криму. Він запросив Румунію приєднатися до її створення.

Важливою темою переговорів став розвиток економічного співробітництва, підвищення обсягів торгівлі та інвестицій. Міністри вирішили якнайшвидше відновити засідання Спільної міжурядової українсько-румунської комісії з економічного співробітництва.

Міністри приділили значний час обговоренню амбітних планів співпраці в енергетиці. Йдеться, насамперед, про експорт електроенергії, видобуток та транспортування природного газу, а також вироблення та транспортування водню, зокрема у рамках Європейської зеленої угоди. З метою прискорення опрацювання проектів вони домовилися створити окрему українсько-румунську робочу групу з енергетики.

“Група могла би зібратися вже найближчим часом, не чекаючи засідання спільної міжурядової комісії. Сторони почнуть розмовляти, шукати точки дотику. Енергетика несе величезний потенціал взаємної вигоди для України, Румунії та регіону загалом”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Сторони приділили окрему увагу питанням захисту прав національних меншин – румунської в Україні та української у Румунії. Співрозмовники погодилися, що відвертий діалог і конструктивний підхід із повагою до національних інтересів України та Румунії сприятимуть подоланню непорозумінь у цій дражливій для обох держав темі.

Проблематика також перебувала в центрі зустрічі Міністра у румунському парламенті з головами Комісій з питань зовнішньої політики та Комісій з питань румунських громад за кордоном. Міністр запевнив румунських парламентарів, що Україна пишається румунською громадою, яку вважає невід’ємною частиною українського суспільства, і зацікавлена у збереженні її національної ідентичності одночасно з кращою інтеграцією до українського суспільного життя та створенням можливостей самореалізації в Україні. Окрему увагу Дмитро Кулеба приділив питанню реалізації освітніх прав української національної меншини Румунії.

На зустрічі з Прем’єр-міністром Румунії Людовіком Орбаном Глава МЗС України обговорив розвиток економічних зв’язків України та Румунії, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій, транскордонне співробітництво, зокрема, якнайшвидший початок пропуску з румунського боку пасажирського автотранспорту через паромну переправу «Орлівка-Ісакча».

Під час виступу на щорічній нараді румунських послів Дмитро Кулеба поінформував представників румунської сторони щодо порушення 6 вересня збройними формуваннями Російської Федерації повного та всеосяжного режиму припинення вогню, внаслідок чого загинув один український військовослужбовець, ще один був поранений.

Він наголосив: «Санкції — це не вакцина, і одного щеплення не буває достатньо. Це радше терапія, яка має тривати стільки, скільки потрібно, допоки хвороба не мине».

Румунська сторона підтвердила подальшу непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, продовження санкційного режиму щодо Російської Федерації, подальшу політику невизнання незаконної окупації Криму, а також цілковиту підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.

Також в рамках візиту Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поінформував українську громаду у Румунії та офіційний Бухарест про заплановане відкриття нового консульства України у м. Сігету Мармацієй.

Джерело: Урядовий портал.