Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.03.2021

Україна торік експортувала насіння на рекордну суму

Експорт насіння зернових та олійних культур з України у 2020 році сягнув найвищої за часів незалежності позначки у 18,7 млн дол., що майже у півтора рази перевищує показник 2019 року – 12,7 млн доларів.

Як передає Укрінформ, про це поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук, повідомляє пресслужба ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Захарчук зазначив, що такому вагомому фінансовому результату сприяло збільшення торік цін реалізації цього виду агропродукції на світовому ринку. Хоча у 2020 році Україна експортувала насіння зернових культур на 4 тис. тонн менше, ніж у 2019 році – лише 12,5 тис. тонн, внаслідок підвищеного попиту та цін реалізації вдалося досягти рекордних валютних надходжень.

За словами науковця, у структурі українського насіння експорту зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза. У 2020 році обсяги реалізації насіннєвої кукурудзи на світовому ринку збільшилися проти 2019 року на 65% і склали 7884 тонн на суму 13,4 млн дол.. Частка цього виду агропродукції у вітчизняному експорті збільшилася порівняно з 2019 роком на 8 % – до близько 72%.

Експерт інформував, що основними країнами – споживачами насіння кукурудзи є країни СНД: Білорусь – 6,1 тис. тонн на 8,7 млн дол. (77% від усього експорту); Молдова 0,4 тис. тонн на 1,0 млн дол США; Казахстан 0,3 тис. тонн на 0,6 млн дол; Узбекистан 0,2 тис. тонн на 0,1 млн дол; Грузія 0,1 тис. тонн на 0,1 млн дол..

Науковець додав, що друга група імпортерів насіннєвої кукурудзи, яка демонструє стійку тенденцію до зростання, – країни Європейського Союзу: Румунія – 0,7 тис. т на 1,7 млн дол; Австрія (30 тонн); Польща (21 тонн); Угорщина (18 тонн); Італія (9 тонн); Сербія (7 тонн).

Обсяги експорту пшениці та жита у 2020 році залишилися на рівні середньорічних показників продажу збіжжя за останні п’ять років: поставки пшениці склали 2234 тонн, жита – 1719 тонн.

Експерт зазначив, що Україна також реалізовувала за кордон 533 тонн сої, 457 тонн сорго, 124 тонн насіння гречки, 63 тонн ячменю та 40 тонн рису. У 2020 році вперше за кордон реалізовано насіннєвий соняшник – 218 тонн на суму 1,2 млн дол.. Це найкращий результат за роки незалежності України.

Також торік Україна отримала право вільно конкурувати з найкращими виробниками насіння вітчизняній селекції та іноземним виробникам, що працюють в Україні. Це відбулося завдяки приєднанню до міжнародних схем сертифікації насіння та визнання у 2020 році української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС, вважає Захарчук.

За його словами, запроваджені 2020 року карантинні та логістичні обмеження, пов’язані з пандемією СОVID-19, надали подальший поштовх розвитку вітчизняного насінництва та іноземних селекційних компаній в межах країни. До прикладу, вітчизняна компанія «Агропродсервіс» вперше експортувала до Європейського Союзу насіння пшениці сорту «Кітрі» першого року сертифікації загальним контрактом на 200 тонн. І хоча це – сорт чеської селекції компанії SELGEN (Прага), вирощений він на українських ланах за ліцензійними угодами з іноземним селекціонером.

«Ринок насіння в Україні змінюється і розвивається. У 2020 році виник новий вид продажу – реалізація іноземними компаніями свого насіння, вирощеного в межах нашої держави та підготовленого на насіннєвих заводах, побудованих в Україні. Крім того, наша держава розпочинає використовувати можливість виходу на міжнародні ринки насіння в якості рівноправного партнера. Проте експорт насіння вітчизняної селекції поки що виживає лише за рахунок поставок країнам СНД та, незначною мірою, країнам – членам ЄС, а отже як і у попередні роки очікує на системну підтримку з боку держави», – підсумував Захарчук.