Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.03.2021

Україна торік імпортувала пальмової олії на 6 мільярдів

Україна у 2020 році імпортувала 240 тис. тонн пальмової олії загальною вартістю понад 6 млрд грн.

Про це заявив народний депутат України Дмитро Соломчук під час пресконференції «Пальмова олія в Україні: заборонити не можна використовувати», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За 2020 рік до України імпортовано 240 тис. тонн пальмової олії. Якщо це перевести в гривні – це більше 6 млрд грн. Ці гроші ми інвестуємо для фермерів Малайзії та Індонезії», – сказав Соломчук.

Він зазначив, що вчені довели шкоду для здоров’я від використання гідрогенізованої пальмової олії та трансжирів.

Всесвітня організація охорони здоров’я звернулася до урядів країн щодо виключення трансжирних кислот промислового виробництва зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року. Фахівці організації вбачають в цьому головну перемогу в глобальній боротьбі з хворобами: з ожирінням, серцевими хворобами, раком, діабетом, розладом імунної системи. Експертами доведений зв’язок між збільшенням споживання пальмової олії у 23 країнах світу – і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця. За прогнозами ВООЗ невдовзі кожна 6 жінка та кожен 4 чоловік матиме позитивні онкомаркери і одна з причин – використання гідрогенізованих жирів та трансжирів.

Народний депутат наголосив, що унормувати використання пальмової олії в Україні має законопроєкт №5148 від 23.02.2021 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми», яким пропонується: категорично заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах; заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні; заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах таких як кондитерські вироби: шоколад, морозиво, тощо; ввести значні штрафні санкції за порушення; започаткувати чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.