Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.10.2021

Україна у листопаді імпортує 562 тис. тонн вугілля – Міненерго

Україна у листопаді планує імпортувати 562 тис. тонн вугілля, із яких майже 200 тис. тонн буде поставлено на адресу ПАТ “Центренерго”, повідомило Міністерство енергетики.

“Згідно з інформацією, наданою компаніями теплової генерації, у листопаді планується імпортувати 562 тис. тонн вугілля, з яких майже 200 тис. тонн – компанія “Центренерго”, – йдеться в повідомленні Міненерго на сайті в четвер.

За інформацією міністерства, у жовтні “Центренерго” імпортувало 30,1 тис. тонн вугілля.

Загальний обсяг імпорту на 28 жовтня становить 216,5 тис. тонн, зазначається у релізі.

Як повідомлялося, за словами члена дирекції “Центренерго” Володимира Галущака, компанія законтрактувала приблизно 1,5 млн тонн імпортного вугілля, з яких за період жовтень 2021 року – березень 2022 року планує отримати 1-1,1 млн тонн.

Водночас він звернув увагу, що “Центренерго” аналогічно з компанією ДТЕК стикається з проблемами закупівлі вугілля, враховуючи його дефіцит на світових ринках.

На початку жовтня виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук зазначав, що вугілля доводиться купувати в умовах вкрай напруженої ситуації на зовнішніх ринках, зокрема через величезний дефіцит вугілля, який відчуває Китай, що серйозно загострив ситуацію на зовнішніх ринках і ускладнив його купівлю для потреб української генерації.

Водночас раніше ДТЕК (“Західенерго”, “Дніпроенерго”, “Східенерго”) повідомило про контрактування майже 0,5 млн тонн вугілля, зокрема із Польщі – 320 тис. тонн, США – 150 тис. тонн. Обсяги постачання вугілля з РФ та Казахстану компанія поки що не розголошувала.

Україна за 9 міс. 2021 року збільшила видобуток вугілля на 3,7%, у вересні знизила на 19,1%.

Міністр енергетики на початку цього місяця зазначав, що у жовтні 2021 року – березні 2022 року очікується витрата вугілля енергетичних марок на рівні 15,3 млн тонн, із яких український видобуток становитиме приблизно 9 млн тонн, а вже законтрактовані обсяги імпорту – приблизно 4 млн тонн. Отже, Україна має додатково законтрактувати ще приблизно 2-2,5 млн тонн енерговугілля.

 

ua.interfax.com.ua