Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.09.2022

Україна забрала зі світового ринку всі одноразові зерносховища для розміщення врожаю нового сезону – міністр

Україні для зберігання сільгоспкультур у поточному сезоні будуть потрібні одноразові та мобільні зерносховища загальною ємністю до 20 млн тонн, завдяки державно-приватному партнерству вже вдалося законтрактувати необхідне обладнання.

Однак закупівлі Україною альтернативних зерносховищ виснажили їхні запаси на світовому ринку, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський у середу.

“Україна, можливо, забрала всі одноразові системи для зберігання врожаю, які зараз доступні на світовому ринку, вони переважно йдуть в Україну. Тому український ринок і держава підстрахувалися, і я сподіваюся, що особливих проблем зі зберіганням урожаю не буде”, – заявив Сольський під час всеукраїнського телемарафону.

Водночас більшу частину засобів для зберігання врожаю закупив український агробізнес у приватному порядку.

“Судячи з нашого моніторингу ринку та спілкування з його учасниками, 15-19 млн тонн одноразового зберігання законтрактував бізнес, а також за допомогою міжнародних коштів та через організацію ФАО ООН було закуплено та проведено тендер цього місяця з ініціативи МінАПК на приблизно 6 млн тонн одноразового зберігання”, – наголосив міністр.

За його словами, напередодні було проведено окремий тендер від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) із закупівлі для України мобільних силосів для зберігання більш ніж на 1 млн тонн сільгоспкультур, а також обладнання для їх завантаження та вивантаження.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 15 серпня 2022 року підписав законопроєкт №7548-1 про звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, які використовують для зберігання зернових та олійних культур.

Ввезення мобільних зерносховищ дасть змогу врятувати врожай цього сезону, оскільки в умовах військового вторгнення РФ до кінця 2022 року в Україні очікується дефіцит 10-15 млн тонн елеваторних потужностей.

Мінагрополітики в середині червня заявило, що Україна незабаром отримає першу партію рукавів для тимчасового зберігання сільгоспкультур – мобільних зерносховищ, потреба яких виникла через дефіцит елеваторних потужностей.

Для вирішення цієї проблеми відомство звернулося до урядів США, Канади, Великої Британії та ЄС.

 

ua.interfax.com.ua