Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2021

Україна запровадить 56% спецмито на імпорт троянд

Україна запровадить на три роки спеціальне мито на імпорт зрізаних свіжих троянд незалежно від країни походження та експорту, розмір мита в перший рік його дії – 56%, у другій – 44,8% і в третій – 35,84%.

Відповідне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 16 квітня опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр” у середу і набуде чинності через 30 днів від дня опублікування.

Згідно з ним, дія таких спеціальних заходів не поширюється на імпорт в Україну троянд із приблизно 60 країн, зокрема Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Швейцарії, Чорногорії, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Узбекистану, Таджикистану, Туркменістану, Афганістану, Анголи, Бангладеш, Беніну, Бутану, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджі, Центральноафриканської республіки, Чаду, Союзу Коморських островів.

У цьому списку також Демократична Республіка Конго, Джібуті, Еритрея, Ефіопія, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаїті, Кірибаті, Лаос, Лесото, Ліберія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мавританія, Мозамбік, М’янма, Непал, Нігер, Руанда, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Соломонові Острови, Сомалі, Південний Судан, Судан, Східний Тимор, Того, Тувалу, Уганда, Танзанія, Вануату, Єменська Республіка і Замбія.

У повідомленні зазначено, що спеціальне розслідування щодо імпорту троянд було розпочато в травні минулого року з ініціативи ТОВ “Асканія-Флора” й охоплювало період із початку 2017 року до середини 2020 року. За цей час імпорт троянд в Україну в абсолютних показниках зріс на 71,4%, частка імпорту відносно виробництва – на 72,3%, а в споживанні – на 40,1%.

Як зазначено в матеріалах, за збільшення обсягів видимого споживання на 20,4% обсяги виробництва впали на 26,3%, продажу – на 25,3%, експорту – на 79,2%, а ціни продажу були значно нижчі за собівартість за зростання останньої на 23,1%.

“Ціни імпорту товару протягом періоду розслідування були нижчі, ніж ціни і собівартість подібного товару вітчизняного виробника, і різниця між ними зросла загалом за період розслідування на 22,6% та на 33,7% відповідно”, – йдеться в документі.

Згідно з ним, додатковим чинником стали карантинні заходи з боку Росії, унаслідок яких імпорт троянд цією країною в 2015-2019 роках упав приблизно вдвічі і в кількісному (до 89 млн штук), і у вартісному (до $34 млн) виразі.

За даними Держстату, в другій половині 2020 року імпорт троянд в Україну становив 25,73 млн шт., а в грошовому виразі – $4,01 млн. Основними експортерами цієї продукції були Еквадор – 12,35 млн шт. на $1,89 млн, Колумбія – 5,17 млн на $0,78 млн, Кенія – 3,66 млн на $0,71 млн і Нідерланди – 4,49 млн на $0,6 млн.

 

ua.interfax.com.ua