Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.05.2023

Україні буде цікавим досвід Латвії щодо підтримки малого та середнього бізнесу, – Юлія Свириденко під час зустрічі з Міністром економіки Латвії

Після війни Україну планують відбудовувати здебільшого за рахунок приватного капіталу. А розвиток української економіки буде відбуватись за рахунок стимулювання малого та середнього бізнесу. Про це під час зустрічі із делегацією Латвії на чолі з Міністром економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Ми вже розуміємо, за якою економічною моделлю буде відбуватися відбудова України. Саме під час війни ми зрозуміли, які у нас є основні переваги перед іншими країнами. Тому саме на них ми будемо робити ставку при відбудові – цифрові технології, зелена енергетика, аграрна галузь та оборонно-промисловий комплекс . В цьому є основа і велика перспектива для розвитку України», – наголосила Юлія Свириденко.

При цьому саме доступ до фінансування є надзвичайно важливою та актуальною проблемою для бізнесу сьогодні.

«У нас є державна фінансова допомога, але зрозуміло, що наймасштабніша відбудова в Європі з часів Другої Світової Війни буде відбуватися здебільшого за рахунок приватного капіталу. Тому ми запрошуємо латвійський бізнес до України і пропонуємо, щоб національна Експортно-кредитна агенція розглянула можливість фінансувати не тільки торгові контракти, а й інвестиційні», – запропонувала Юлія Свириденко.

Від імені Уряду вона також запросила латвійський бізнес взяти участь у міжнародній конференції з питань відновлення України, яка пройде в Лондоні в кінці червня.

Ще одним напрямом співпраці між Україною і Латвією може стати обмін досвідом щодо підтримки малого та середнього бізнесу. Адже саме цей бізнес показав найбільшу адаптивність під час війни.

«У нас в Латвії є Агентство з інвестицій та працевлаштування, яке займається підтримкою малого бізнесу та тимчасово переселених осіб з України. І як показує практика, українці розвивають малий бізнес у нас в Латвії досить успішно. Ми маємо хороший приклад і хороший досвід в цьому, і готові поділитись ним з вами», – заявила міністр економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне.

Юлія Свириденко заявила, що Україні буде цікавим досвід Латвії щодо підтримки малого та середнього бізнесу.

За словами Ілзе Індріксоне, латвійський бізнес зацікавлений в нових напрямках співпраці в галузі інформаційних технологій та інновацій. Саме для цього в Україну прибули представники двох найбільших ділових організації Латвії – Торгово промислової палати та Асоціації роботодавців та промисловців Латвійської Республіки. Вони вже засвідчили свою готовність співпрацювати з підприємцями України.

Також Ілзе Індріксоне високо оцінила план реформ, який має здійснити Україна задля вступу до Європейського Союзу. Вона пообіцяла що Латвійська Республіка буде всіляко підтримувати Україну, щоб якнайшвидше виконати умови ЄС, щоб стати повноправним членом цієї організації.

 

www.me.gov.ua