Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.04.2023

Україні необхідно стимулювати розвиток переробної промисловості – експерт

Розвиток переробної промисловості стратегічний шлях для України держава навіть зараз може в діючих програмах віддавати їй пріоритет. Таку думку в інтерв’ю МінПрому висловив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

“Те ж саме кредитування в рамках “5-7-9″ потрібно переорієнтувати на розвиток переробних підприємств, на будівництво нових, на відновлення постраждалих, які сьогодні фактично не мають відповідної застави для отримання коштів. У нас є приклади, коли підприємство зруйноване або пошкоджено, але власники зберегли трудові колективи, є компетенції, є контракти, є споживачі, треба їм допомогти”, – сказав він.

Гендиректор ФРУ вважає дуже важливою систему загальної підтримки переробної промисловості з точки зору просування експорту. “Що ми бачимо? Чим складніше твій виріб, тим більше в тебе проблем з експортом. Особливо це стосується продукції машинобудування, для якої потрібно забезпечити сервіс та гарантійний ремонт. В сьогоднішніх умовах перетину кордону це дуже складно. Якщо я поставив турбину за кордон, чи самохідний оприскувач я не можу гарантовано відправити людей, які будуть робити сервіс, а для такої складної техніки це дуже важливо”, – переконаний Р.Іллічов.

“Якщо ми хочемо змінити структуру експорту, не можна застосовувати однакові механізми підтримки для продукції переробної промисловості та для сировинних товарів, таких як зерно. Дивіться, яка увага сьогодні йде на вивіз зерна на всіх рівнях. Від політичних заяв до прискорення і спрощення всіх логістичних процедур. Але інші українські продукти, особливо з високою доданою вартістю, також мають бути у фокусі уваги та переліку пріоритетів”, – резюмував він.

 

minprom.ua