Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.12.2021

Українська воднева рада та ІВЕ НАНУ представили проект Водневої стратегії України

Енергетична асоціація “Українська воднева рада” спільно з Інститутом відновлюваної енергетики НАН України розробили та презентували в середу проект Водневої стратегії України, повідомляє Green Deal.

“Представлено основні напрями та перспективи застосування “зеленого” водню в Україні: в електро – і теплоенергетиці, промисловості, транспорті, в автономних системах енергозабезпечення, – а також можливості інтеграції водню в газові мережі та переваги України як експортера “зеленого” водню”, – зазначено в передмові до проекту, текст якого має агентство “Інтерфакс-Україна”.

У проекті стратегії розраховано три етапи розвитку водневої енергетики в Україні з 2022 року по 2050 рік.

Перший етап (2022-2025 роки) передбачає закладення фундаментальних основ для водневої енергетики та запуск експортного ринку “зеленого” водню. Другий (2026-2030 роки) – диверсифікацію первинних енергоносіїв за рахунок зростання обсягу виробництва водню. На третьому етапі (2031-2050 роки) необхідне швидке розширення ринку, зокрема експортної складової.

Автори зазначають, що потенціал виробництва “зеленого” водню в Україні за допомогою сонячних і вітряних електростанцій становить близько 500 млрд куб. м на рік.

Президент Української водневої ради Олександр Рєпкін у коментарі порталу Green Deal зазначив, що стратегія підготовлена за власною ініціативою асоціації та ІВЕ НАНУ і стане “фундаментом великого, успішного водневого проекту”.

“Ще в липні цього року прем’єр-міністр Денис Шмигаль поставив завдання підготувати водневу стратегію України. Українська воднева рада входить до робочої групи з її створення. За власною ініціативою ми з ІВЕ НАНУ написали проект стратегії водневої трансформації України. Впевнені, що він стане фундаментом великого, успішного водневого проекту. Ми відкриті до співпраці й готові передати державі всі напрацювання, щоб прискорити процес”, – сказав Рєпкін.

Як повідомлялося, фінальна версія Водневої стратегії України, яка розробляється під егідою Міненерго, має бути представлена навесні 2022 року.

 

ua.interfax.com.ua