Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.03.2019

Український агроекспорт збільшився на 321 млн USD

За результатами січня 2019 року експорт продукції АПК склав 1,7 млрд USD та продемонстрував зростання майже на 22,5%.

Про це повідомила в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, інформує прес-служба міністерства на своєму сайті.

«За результатами першого місяця 2019 року український аграрний експорт продовжив зростання та збільшився на 321 млн USD порівняно з січнем 2018 року», – наголосила в.о. Міністра.

Вона додала, що лідерами українського сільськогосподарського експорту традиційно залишаються зернові культури з часткою 44,6% в загальній структурі аграрного експорту, олії – 19,8% та насіння олійних культур – 9,7%.

«На що я б хотіла окремо звернути увагу, це на зміни в регіональній структурі експорту АПК. На перше місце серед наших ринків збуту вийшли країни ЄС, куди ми за січень поточного року експортували продукції на 668 млн USD. Країни Азії поступились нашим європейським сусідам з результатом трохи більше ніж 641 млн USD, а третє місце у країн Африки, куди український агроекспорт склав за цей період 292,2 млн USD»,- розповіла Ольга Трофімцева.

«Зважаючи на позитивні тенденції в експорті продукції АПК та його важливість з точки зору формування валютних надходжень, я б хотіла ще раз звернути увагу на проблематику експортної логістики, в першу чергу залізничної, особливо для зернових і олійних. З огляду на те, що критичні питання в логістиці залишаються на порядку денному, Мінагрополітики з представниками сектору вирішило відновити регулярну роботу міжвідомчого штабу з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарствіі фокусуватись в його роботі не лише на вирішенні поточних робочих питань, але й на роботі над більш стратегічними темами аграрної логістики» – зазначила в.о. Міністра.

ТОП-5 ключових країн-імпортерів нашої аграрної та харчової продукції в січні виглядав наступним чином (за обсягом експорту у вартісному еквіваленті):

  • Єгипет – 153,6 млн USD,
  • Нідерланди – 149,9 млн USD,
  • Індія – 143,9 млн USD,
  • Іспанія – 135,8 млн USD,
  • Туреччина – 112,3 млн USD.

«За цей період імпорт харчової продукції також збільшився порівняно з січнем 2018 року на 9,5% та склав $462,6 млн. Найактивніше Україна імпортувала плоди, горіхи, рибу, тютюн та вироби з нього, какао боби та шоколад, зернові злаки, каву, чай, прянощі та олію»,- додала Ольга Трофімцева.