Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.04.2023

Український бізнес долучається до ініціативи із стягнення збитків із рф

Вітчизняні підприємства вже проводять роботу із фіксації й оцінки шкоди внаслідок російської агресії

Вітчизняний бізнес підтримав ініціативу уряду зі створення міжнародного реєстру збитків, фіксації й оцінки пошкоджень внаслідок російської агресії.

Українські підприємці також проводять заходи щодо незалежної експертної оцінки збитків. Минулого тижня юристи низки підприємств взяли участь у консультаціях з судовими експертами щодо проведення судекспертизи для фіксації й оцінки шкоди (як прямої, так і непрямої), у тому числі втраченої вигоди, завданої підприємствам внаслідок агресії рф.

У грудні минулого року Мін’юст зареєстрував спільний наказ Мінекономіки та Фонду державного майна України. Цим документом затверджується методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок повномасштабного вторгнення рф, а також упущеної вигоди. За словами виконавчого директора  Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергія Кудрявцева, вказана методика буде обов’язковою для використання, а також для проведення судової експертизи. Наразі очікується офіційне опублікування наказу, після чого він набере чинності.

«Сьогодні вже багато великих бізнесів проводять активну роботу з фіксації та оцінки збитків, що потребує залучення судових експертів, висновок яких буде використовуватись підприємствами для обґрунтування позовних вимог про стягнення збитків за рахунок активів рф у відповідних судових інстанціях», – зауважив Сергій Кудрявцев.

За відповідним дослідженням та отриманням висновку до судових експертів зокрема планує звернутися Побузький феронікелевий комбінат (ПФК). Агресія рф завдала реальних збитків підприємству та вплинула на соціально-економічне становище місцевої територіальної громади.

«У результаті російських атак по енергосистемі України, починаючи з 1 листопада 2022 року ПФК був змушений припинити роботу. Були зупинені як електропіч із випуску феронікелю, так і частина основного металургійного обладнання. Крім того, було знеструмлено смт Побузьке, і комбінат, що є для селища містоутворювальним підприємством, вимушено втратив можливість надання комунальних послуг», – повідомив генеральний директор ПФК Денис Шевченко.

За його словами, наразі попередня оцінка суми збитків складає близько $12 млн. На переконання керівника ПФК, за умови отримання репарацій з агресора слід також передбачити компенсацію витрат через порушення нормальної роботи транспортної системи країни. Денис Шевченко вважає, що залучення міжнародних інституцій до стягнення збитків на користь українського бізнесу сприятиме швидшому відновленню країни.

Озвучена комбінатом сума збитків – лише попередня. Порушення логістики після початку російського вторгнення призвело до неможливості отримання необхідних обсягів сировини, комбінат був змушений зупинити одну електричну піч. Сьогодні ПФК не проводить перероблення руди у товарний феронікель.

«До російського ракетного удару по підстанції ми працювали з неповним навантаженням – приблизно на 40% від основного. Після бомбардування підстанції комбінат залишився без електропостачання, через що піч та її системи забезпечення спинилися. Ми провели низку заходів, спрямованих на те, щоб не допустити аварії, оскільки піч була завантажена рідким металом та шлаком загальною масою близько 1500 т», – розповів Денис Шевченко.

Своєю чергою заступник гендиректора ПФК із правових питань Рустам Джамгуров, наголошує на тому, що залучення судових експертів, в тому числі міжнародних, є необхідною передумовою для підготовки подання позову до суду. А створення відповідного реєстру дасть можливість об’єктивно оцінити розмір збитків з метою подальшого їх стягнення за рахунок активів та репарацій від держави-агресора.

«Також ми чекаємо на визначення чіткого механізму, щоб стягнути завдану шкоду українському бізнесу за рахунок активів держави–агресора. Без цього будь–які позови в українські та/або міжнародні суди є проблематичними, а рішення цих судів можуть бути не виконані», – зазначив юрист.

Нагадаємо, що раніше Бізнес-спільнота України, об’єднана кількома асоціаціями, зокрема Європейською Бізнес Асоціацією (EBA), закликала сторони Чорноморської зернової ініціативи (Ініціативи) – ООН та Туреччину – сприяти її стабільній роботі, продовженню і розширенню, та забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорноморському регіоні.

 

gmk.center