Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.12.2019

Український ринок олійних культур – Держзовнішінформ

Експерти МСГ США в листопадовому звіті навели дані щодо світового виробництва соняшнику –  51,23 млн тонн, що відповідає рівню минулого року. При цьому для України прогноз виробництва зменшили на 0,5 млн тонн, до 14,5 млн тонн, для Аргентини – на 0,33 млн тонн, до 3,5 млн тонн, у той час, коли для Росії його збільшили на 0,29 млн тонн, до 13 млн тонн, для ЄС – на 0,29 млн тонн, до 9,8 млн тонн. 

Рекордні врожаї соняшнику в Україні та Росії обвалили закупівельні ціни на нього до мінімуму, проте вони поступово відновлюються за підтримки ринку соняшникової олії, який зростає слідом за підвищенням котирувань пальмової олії, зумовленим скороченням виробництва та активізацією попиту з боку біодизельної галузі.

В Україні закупівельні ціни на соняшник поступово зростають, хоча їх обмежує зміцнення гривні. Виробники стримують продажі, і якщо є торги, то соняшник реалізовується малими партіями лише задля поповнення обігових коштів.

Експортні ціни на соняшникову олію продовжують зростати за рахунок зміцнення позицій світового ринку. За даними Державної фіскальної служби України, у жовтні 2019 року експорт соняшникової олії з країни становив 565 тис. тонн, що є максимальним обсягом для даного місяця.

В Україні ціни на сою в останні тижні звітного періоду зросли завдяки активному експортному попиту. Внаслідок зниження врожайності та посівних площ виробництво сої порівняно з минулим роком зменшилося з 4,4 млн тонн до 3,7 млн тонн. Трейдери активно купують олійну культуру за валютними контрактами, що збільшує темпи експорту та ціни в порту.

Внаслідок низького попиту з боку переробників та зміцнення гривні закупівельні ціни на сою з доставкою на завод залишаються на раніше досягнутих рівнях. Зниження світових цін найближчим часом зупинить зростання цін на сою і в Україні та навіть призведе до незначного падіння.

За даними інформаційних джерел, Україна за підсумками січня­-жовтня 2019 року експортувала 319,02 тис. тонн соєвої олії. Цей показник на 49% перевищує експорт продукції за весь 2018 рік (214,71 тис. тонн). Основними імпортерами українського товару у звітний період були Польща, Китай та Індія.

Мирослава Шимкова,

експертка ДП «Держзовнішінформ»

 

Ознайомтеся з переліком послуг Відділу досліджень ринків агропромислового комплексу та продовольства ДП «Держзовнішінформ» за посиланням https://bit.ly/3599FKS