Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.11.2019

Український ринок олійних культур

В Україні закупівельні ціни на соняшник з початку сезону впали значно нижче за торішній рівень на тлі прогнозів рекордного врожаю навіть попри високі ціни на соняшникову олію.

Станом на 21 жовтня з 94% площ намолочено 13,3 млн тонн соняшнику з врожайністю 2,43 т/га. Це означає, що врожай становитиме 14,2­14,5 млн тонн порівняно з раніше прогнозованими 15­15,4 млн тонн та торішніми 15,2 млн тонн. МСГ США у жовтневому звіті також зменшило прогноз виробництва соняшнику в Україні порівняно з попередньою оцінкою з 15,5 млн тонн до 14,5 млн тонн внаслідок зниження врожайності.

Попри зміцнення курсу долара на міжбанку за останній тиждень на 3%, закупівельні ціни на соняшник в Україні залишаються в межах 8050­8450 грн/т. Переробники обмежують зростання цін через здешевлення вітчизняної соняшникової олії та можливе збільшення пропозицій дешевої російської олії. Водночас зазначимо, що, за даними Державної митної служби України, країна за 9 місяців 2019 року експортувала 79,52 тис. тонн насіння. Основним імпортером вітчизняної олійної культури у звітний період була Туреччина з часткою 50,03%. Також зазначену продукцію з України імпортували Нідерланди – 8,43%, Румунія – 4,4% та інші – 37,14%.

Незважаючи на зростання ринку пальмової та соєвої олії, збільшення пропозицій дешевої російської соняшникової олії тисне на ціни аналогічного українського продукту. Водночас ринок шроту також відчуває тиск від вищевказаного конкурента. Наразі трейдери зайняли вичікувальну позицію через низький попит на товар.

В Україні закупівельні ціни на ріпак зменшилися, незважаючи на зниження прогнозів виробництва. Відбулось і скорочення попиту з боку експортерів, які завершують програми напередодні скасування з 1 січня відшкодування ПДВ під час експорту олійної культури. Поки не дуже допомогло ринку й те, що стан посівів озимого ріпаку на даний момент залишається незадовільним. Окрім того, дані про зменшення площ посіву ріпаку в Україні теж не підтримали ціни на майбутній врожай.

Аналітики зазначають, що експерти МСГ США не очікують значного скорочення виробництва ріпакового шроту та олії, яке призвело б до підвищення цін попиту. Низькі ціни на інші олійні культури та падіння попиту на канолу з боку Китаю стримують ціни на ріпак із початку сезону.

Мирослава Шимкова,

Експертка  ДП «Держзовнішінформ»