Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.01.2022

Українці можуть відмовитися від дорого газу, є альтернатива – експерт

В Україні зараз діють три ціни на газ: для населення, для бюджетних організацій і для комерційних підприємств.

На тлі високих цін на газ населення України цілком має перейти на використання дешевшого альтернативного палива.

Про це, як йдеться в матеріалі УНІАН, заявив голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

“Наше майбутнє – це аграрна біомаса. Це те, чого у нас багато і що практично не використовується, – це солома, стебла кукурудзи, стебла соняшнику і пшениці. Це все абсолютно нормальне паливо”, – сказав Гелетуха.

Експерт нагадав, що в Україні зараз діють три ціни на газ: для населення – 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів; для бюджетних організацій – 16 тисяч гривень; для комерційних підприємств – в середньому 35 тисяч гривень.

На думку експерта, знаючи розцінки на біомасу, можна побачити, кому вигідно відмовлятися від газових котлів і переходити на тверде паливо. Враховуючи, що за останній рік ціна на дрова в багатьох регіонах країни зросла в три рази, перехід на твердопаливні котли варто робити якщо є доступ до відносно дешевої сировини.

Як йдеться в матеріалі, сучасні котли тривалого горіння можуть працювати як на дровах, так і на інших видах палива, наприклад, пелетах і гранулах, зроблених з відходів деревного та аграрного виробництва.

Зараз ціна на деревні пелети та гранули становить понад 7 тисяч гривень за тонну, а пелети з відходів соняшнику або соломи коштують понад 4 тисячі гривень за одну тонну.

“Найдорожчий нині вид біопалива – це деревні гранули. Вони коштують близько 7 тисяч гривень за тонну. Щоб замістити тисячу кубів газу потрібно дві тонни. Тобто, за гранули ми заплатимо 14 тисяч гривень. Для промислових підприємств у 2 – 2,5 рази дешевше, порівнюючи з придбанням газу. Відповідно бізнесу вигідно переходити на гранули, а бюджетникам і населенню ні”, – пояснив Гелетуха.

Одним з найпопулярніших видів біопалива нині в Україні є деревна тріска, яка коштує 2,5 тисячі гривень за тонну. Для заміщення тисячі кубів газу необхідно три тонни цього палива. Відповідно це обійдеться в 7,5 тисяч гривень. У цьому випадку газ вигідно замінювати навіть бюджетним установам.

“Ви зараз не знайдете тріски на ринку. Скуплено майже все. Тому, що цей вид сировини зараз найпопулярніший”, – сказав Гелетуха.

За словами експерта, рентабельність при переході на біомасу з встановленням спеціального котла буде хорошою, якщо ціна біоресурсу мінімум у два рази менша за ціну на газ.

 

www.unian.ua