Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.12.2021

“Укрзалізниця” у 2022 році планує отримати у 6,7 разу більше прибутку – проект фінплану

АТ “Укрзалізниця” (УЗ) за підсумками роботи у 2022 році планує отримати 1,68 млрд грн чистого прибутку, що у 6,7 разу більше за план на 2021 рік.

Як повідомила прес-служба УЗ у п’ятницю, відповідні суми закладено до проекту фінансового плану компанії на наступний рік. Його було представлено бізнесу під час презентації щорічного дослідження “Галузевий контроль 2022”, який підготували Центр транспортних стратегій і Deloitte.

“За підсумками цього року очікуємо прибуток понад 250 млн грн на противагу збитку 2020 року у 12 млрд грн, а вже в наступному році очікуємо динамічний ріст прибутку та вихід на стабільний розвиток”, – повідомив директор з економіки та фінансів АТ “Укрзалізниця” Микола Іванінів, слова якого наводить прес-служба компанії.

За його словами, УЗ прагне досягти прибутковості не за рахунок паперової курсової різниці, а безпосередньо від основної діяльності, впровадження реформ та найкращих практик управління підприємством.

Так, у проекті фінансового плану “Укрзалізниці” на 2022 рік закладено витрати у сумі 95,115 млрд грн та доходи у сумі 101,012 млрд грн, що на 14% та 18% відповідно більше за очікувані показники 2021 року. При цьому очікується зростання доходу від вантажних перевезень на 19%, до 82,3 млрд грн, пасажирських – на 12%, до 8,17 млрд грн. Також компанія очікує на економію 500 млн грн від зниження суми оплати податку на землю.

Показник EBITDA “Укрзалізниці” у 2022 році очікується на рівні 20,2 млрд грн, що на 35% вище ніж запланований показник за підсумками діяльності на 2021 рік.

Крім того, за словами Миколи Іванініва, “Укрзалізниця” очікує на значне збільшення капітальних інвестицій за рахунок усіх можливих джерел. Проект фінплану передбачає майже 30 млрд грн таких інвестицій у наступному році, що більше ніж удвічі перевищує прогнозний показник 2021 року. Основні напрями інвестування – будівництво, модернізація інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Розповідаючи про план державного фінансування “Укрзалізниці”, він зазначив, що у фінплані-2022 закладено бюджетні кошти на суму 8,1 млрд грн. Частину з цих коштів планується спрямувати на оновлення рухомого складу та інфраструктури. Це, зокрема, придбання пасажирських вагонів, електрифікація низки важливих ділянок, реконструкція вокзалів, платформ тощо. Також із бюджетних коштів планується спрямувати 706 млн грн на добудову Дарницького мосту.

“Наші дії та пріоритети повністю відповідають запиту бізнесу, що відображено в дослідженні ЦТС та Deloitte. Модернізація інфраструктури, локомотивів, вагонів, підвищення ефективності процесів та зниження корупції, анбандлінг пасажирської компанії, робота над законодавчою базою. Це все ми плануємо реалізовувати наступного року та передбачаємо у фінплані”, – наведено слова голови правління УЗ Олександра Камишіна.

За словами директора ЦТС Сергія Вовка, для ефективної трансформації “Укрзалізниці” потрібні послідовні рішення, які неможливо ухвалювати без постійного менеджменту.

“Доля транспортування вантажів залізницею у великих вантажовласників збільшилася за останні п’ять років. Це означає, що вплив УЗ на економіку країни зростає. Разом з тим росте й конкуренція, наприклад, за рахунок розвитку водних перевезень. Тож для бізнесу важливим фактором успіху компанії є стабільність управлінської команди”, – наголосив він.

Представники бізнесу, які взяли участь у презентації дослідження “Галузевий контроль 2022”, підтримали фінансовий план УЗ на 2022 рік та основні напрями капітальних інвестицій компанії.

 

ua.interfax.com.ua