Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.05.2020

Уряд планує обмежити імпорт

Кабмін у “Програмі стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19” зазначає, що ще до початку пандемії COVID-19 в останні роки у світі спостерігалось посилення протекціоністських тенденцій в сфері міжнародної торгівлі, “що вже привело до суттєвих змін традиційних виробничих ланцюгів, і вплинуло на коливання цін на товари на світових ринках” (цитата).

Про це пише Finbalance.

За висновками уряду, зараз, в період пандемії COVID-19, в різних країнах світу спостерігається тимчасове повне зупинення або часткове призупинення роботи підприємств в різних галузях. Крім того, відбувається скорочення світового попиту на некритично необхідні товари, “що спричиняє формування аномально великих запасів цих товарів, плани реалізації та споживання яких ніхто не береться передбачити” (цитата).

“Для України, з розвинутою промисловістю, а також зважаючи на значну залежність економіки країни від експортних надходжень, подібний розвиток ситуації є додатковим середньостроковим викликом відразу по кількох напрямках: скорочення попиту і запровадження обмежень на українську продукцію на ринках країн світу та потенційне збільшення імпорту товарів, попит на які в Україні може бути задоволений за рахунок вітчизняного виробництва”, – зауважує Кабмін.

У таких умовах уряд вважає за доцільне зосередитися на таких заходах (нижче – цитата):

1. Удосконалення законодавства з метою визначення умов для застосування заходів, направлених на забезпечення захисту національних інтересів України в умовах посиленого протекціонізму інших країн, а також у надзвичайних ситуаціях (з урахуванням норм ГАТТ/СОТ.

2. Удосконалення правового поля у сфері інструментів торговельного захисту з метою підвищення ефективності та транспарентності проведення торговельних розслідувань (антидемпінгові, антисубсидиційні та спеціальні), а також впровадження сучасних технологій обміну даними.

3. Захист національних виробників від проявів недобросовісного та зростаючого імпорту шляхом використання інструментів торговельного захисту.

4. Захист національних виробників в торговельно-економічній сфері, в тому числі від заходів протекціоністської політики інших держав шляхом попередження, лібералізації та скасування торговельних бар’єрів щодо українських товарів на зовнішніх ринках.

5. Захист прав та інтересів України з використанням механізмів СОТ та міжнародних договорів.

6. Запровадження та проведення моніторингу внутрішнього ринку, експорту та імпорту продукції АПК і харчової промисловості, товарів індивідуального захисту населення, медичного обладнання, виробів медичного призначення, лікарських препаратів.