Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.04.2022

Уряд розширив перелік товарів критичного імпорту, додавши борошно, горіхи, консерви

Кабінет міністрів України додав ще 62 позиції до переліку товарів критичного імпорту, виключивши при цьому десять позицій. Відповідні зміни містить постанова №444 від 12 квітня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, до переліку критичного імпорту потрапили плоди та горіхи, борошно з картоплі та зернових культур, крім пшениці або суміші пшениці та жита, насіння льону, шоколад, деякі консервовані овочі.

Крім цього, в перелік внесли вапняк, деякі види цементу, руди та концентрати молібденові випалені, оксиди та гідроксиди хрому, лаки, полірувальні засоби та мастики для догляду за дерев’яними меблями, талове масло, відходи та обрізи.

Відповідно до постанови, критичним імпортом також вважаються посуд та столові прилади та інші речі домашнього використання, вироби для упряжі тварин, деревна целюлоза, механічна деревина, папір, картон, раковини, умивальники, колби зі скла.

Уряд також вніс до переліку критичного імпорту друковані книги, книжки та брошури, плани та креслення для архітектурних, інженерних та низки інших цілей, які є оригіналами, виконаними від руки. Крім того, до переліку внесені поштові, гербові марки та інша друкована продукція, включаючи друковані репродукції та фотографії, а також обладнання для обробки паперу та картону.

Критичним імпортом також вважаються побутові та інші швейні машини, обладнання для обробки тютюну, електромеханічні побутові машини з електродвигуном, крім порохотягів, а також електронні далекоміри.

Водночас Кабмін вилучив зі списку прогумовані чи клейкі папір та картон, пакувальний матеріал, інші килими та інші текстильні покриття для підлоги, деякі фарби та лаки.

За даними НБУ, нині перелік товарів критичного імпорту покриває вже близько 88% всього імпорту в Україну у 2021 році. Водночас у Нацбанку поки що не закликають відмовлятися від нього, оскільки цей перелік містить ще й послуги, які складніше піддаються аналізу та обліку.

Нагадаємо, що список товарів критичного імпорту постійно переглядається Урядом України для того, аби забезпечити вітчизняну промисловість устаткуванням та сировиною. В майбутньому його подальше розширення буде залежати від стабільності фінансової системи держави.

 

agropolit.com