Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.12.2022

Уряд США може проінвестувати розвиток титанової галузі в України – ОГХК

Штати розглядають закордонні проєкти з видобутку та переробки корисних копалин для вирішення проблем із забезпеченням сировиною

Уряд США розглядає можливість фінансування будівництва нових виробничих потужностей з виробництва титану в Україні.

Про це заявив в.о. голови правління «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) Владислав Іткін в інтерв’ю УНІАН.

За його словами, адміністрація президента США розглядає фінансування багатьох закордонних проєктів з видобутку та переробки корисних копалин, серед яких титан, для вирішення проблем з поставками сировини в Штати.

«Видобування нікелю в Бразилії вже фінансується за такій програмі. До того ж уже другий рік поспіль до законопроєкту про оборонні видатки США вносяться пункти про посилення американсько-українського співробітництва в титановій галузі, аби позбутися залежності від імпорту з РФ і Китаю», – зазначив він.

США має власних виробників титанової руди, однак цих можливостей недостатньо для покриття потреб, які постійно зростають. США вимушені не лише імпортувати великі обсяги руди та титанової губки, а й диверсифікувати поставки та шукати заміну постачальникам з Китаю та Росії, протистояння з якими загострюється.

Як зазначає Геологічна служба США, у 2021 році український ільменіт становив приблизно 5% світового виробництва руди, яка використовується для виробництва титану.

«Україна з її ресурсами й потенціалом може стати замість Росії «промисловим тилом» західного світу. Після початку війни весь світ відчув провідну роль України в глобальній продовольчій безпеці. Те саме відбувається з титановою сировиною і буде відбуватися ще по багатьох інших позиціях, насамперед у видобуванні рідкоземельних металів», – додав Владислав Іткін.

Як зазначає в.о. голови правління ОГХК, потужні американські інвестиції в титанову галузь, сучасні технології та принципово нові виробництва точно з’являться в Україні.

Як повідомляв GMK Center, в листопаді 2022 року ГМК України збільшив експорт титановмісних руд на 64,7% у порівнянні з відповідним місяцем 2021 року – до 17,53 тис. т. За січень-листопад українські підприємства експортували 290,93 тис. т титановмісних руд, що на 36,5% менше р./р.

Україна є однією з небагатьох країн, які мають замкнутий цикл виробництва в титановій галузі – від видобутку титановмісних руд та їх переробки до виробництва готової продукції.

Зараз титанові руди видобувають ПрАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ВГМК та ІГЗК), ТОВ «Міжріченський ГЗК» та ТОВ «Валки-Ільменіт». Крім того, компанія «Велта» збудувала ГЗК на Бірзулівському родовищі потужністю 240 тис. т ільменітового концентрату на рік.

 

gmk.center