Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.02.2020

Уряд викорінює тіньові схеми з ПДВ

Ліквідація тіньового ринку ПДВ дозволить державі економити 1-2 млрд гривень щомісяця. Про це сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук на нараді щодо запуску оновленої системи моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкових накладних з ПДВ.

«Оборудки з податком на додану вартість – це багаторічна проблема в Україні. Тіньовий ринок ПДВ оцінюється мільярдами гривень в місяць. Уряд викорінює ці схеми», — сказав  Олексій Гончарук.

Він нагадав, що Кабінет Міністрів  прийняв  постанову «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Її запровадження дозволить економити для бюджету 1-2 млрд грн в місяць. Більше того, система моніторингу ризиків при реєстрації податкових накладних вже довела свою ефективність — дозволила упередити багатомільярдні оборудки з ПДВ і забезпечити ритмічне відшкодування експортерам.

Крім того, Прем’єр-міністр підкреслив, що оновлена система моніторингу дозволяє автоматично, на основі чітких критеріїв, визначити тих, хто намагається ухилятися від сплати податків. Водночас краще захищає права сумлінних платників податків.

«Ті, хто працюють «в білу», лише виграють: правила будуть чіткі та зрозумілі. Держава почала жити в новій реальності, де є нетерпимість до схематозів та сприяння тим, хто працює чесно. І це мають усвідомити як в податковій, так і в бізнесі», — наголосив Глава Уряду.

Олексій Гончарук  переконаний, що конвертаційні центри, “пересорти” — повинні зникнути назавжди і доручив голові Державної податкової служби Сергію Верланову взяти це під особистий контроль.

 “Уряд працює над тим, щоб корупції і тіньових схем в державі не залишилось, а працювати чесно було набагато вигідніше, ніж «в тіні», — сказав  Олексій Гончарук.

«Система зупиняє накладні там, де для цього є реальні підстави. Яскравий приклад — у минулому році завдяки роботі системи моніторингу зупинили реєстрацію податкових накладних на близько 10 млрд грн (0,56%). Після розгляду, зареєстрували накладних тільки на 3,4 млрд грн. Тобто майже 6 млрд грн хотіли просто вкрасти з українського бюджету. Ми ці схеми припинимо», — сказав голова ДПС Сергій Верланов.

Довідково

Система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування це автоматизований аналіз податкових накладних/розрахунків коригування за результатами задекларованих звітних показників платника податку на додану вартість (ПДВ), наявною в податкових органах інформацією, яка відображає специфіку господарської діяльності суб’єкта господарювання.

 Система побудована так, щоб на етапі реєстрації ПН/РК превентивно реагувати на зловживання недобросовісних платників.

Джерело: Урядовий портал.