Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.09.2021

Уряд зробив крок до створення національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу – NEXT-UA

Сьогодні, 1 вересня, на засіданні Уряду прийнято постанову про утворення робочої групи на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України, ЄБРР, Американською торговельною палатою в Україні та Агентством США з міжнародного розвитку, а також затвердження її посадового складу та положення про неї.

Метою робочої групи є створення в Україні національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу та організованих товарних ринках – NEXT-UA, як інтегрованої універсальної інфраструктури, що включатиме торговельний, кліринговий та розрахунковий функціонал. Йдеться про торгівлю різними активами, включно з цінними паперами (як державними, так і корпоративними) та товарними деривативами (продукцією енергетичного та аграрного ринку).

«Серед фінансових інструментів у 2020 році найбільшим попитом на українському фондовому ринку користувалися державні облігації України. Обсяг торгів ними становив 329,8 млрд грн, це 98,3% обсягу торгів організованого ринку цінних паперів. В той час як обсяг торгів акціями складав лише 0,6 млрд грн, а корпоративними облігаціями – 0,9 млрд грн. Створення національного механізму біржової торгівлі NEXT-UA стане головним завданням робочої групи, що сприятиме зміцненню інфраструктури ринків капіталу та організованих товарних ринків», – прокоментував перший заступник Міністра економіки України Володимир Гринюк.

Співголовами Робочої групи визначено Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України, заступника Голови Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні та заступника директора Агентства США з міжнародного розвитку, які затверджуватимуть персональний склад робочої групи.

Крім того функціонування робочої групи прискорить реалізацію положень Меморандуму, яким серед іншого передбачено розвиток ринків внаслідок впровадження NEXT-UA, визначено напрями вирішення ключових питань для створення сприятливого середовища розвитку ринків, належних регуляторів (НБУ та НКЦПФР), які підтримуватимуть створення оптимальної майбутньої моделі ринкової інфраструктури в Україні тощо.

www.me.gov.ua