Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.11.2020

USAID запускає проєкт підтримки для українського плодоовочевого сектору

В Україні стартує проєкт «ЕФКО: ефективність виробництва в плодоовочевому секторі», який спрямований на підвищення ефективності виробництва плодово-овочевої продукції та створення доданої вартості продукції у восьми цільових областях України. Про це розповіла директор Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО Ксенія Ісаєнко. Про це повідомляє agroportal, пише agronews.ua.

«Проєкт ЕФКО — це принципово новий підхід до підтримки розвитку сектору плодоовочівництва. Фокус робимо на використання сучасних ІТ-рішень та різних технік і матеріалів. В Україні дуже широко використовуються такі технології, але, на жаль, не в усіх сферах. Зазвичай це можуть собі дозволити великі компанії або ж при вирощуванні зернових та олійних культур. Наше завдання — зробити цей ринок більш доступним і адаптованим для інших виробників, особливо малих і середніх підприємств», — зазначає Ксенія Ісаєнко.

За її словами, USAID вкладає ресурси в цей напрям, у першу чергу — для підвищення продуктивності, врожайності та економічної ефективності в плодово-овочевому секторі.

«Досягається це шляхом економного, безпечного використання пестицидів, економного використання природних ресурсів, особливо водних. Дуже важливий фокус на те, що такі засоби знижують вплив на навколишнє середовище, а також підвищують якість і безпечність харчової продукції», — розповідає Ксенія Ісаєнко.

Також вона зазначила, що хоча Програма USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО нещодавно працює в Україні, але вже має певні здобутки. Серед них експерт назвала досягнення кооперативу «Агро Весна», де вдалося на 28% зменшити витрати на вирощування полуниці за рахунок економії води майже на чверть — економія і ефективність поливу зросла на 15%, а також на 15% зменшилось використання добрив та ЗЗР. Ще один вдалий приклад — ТОВ «Нікдарія», де у виробництві ягід досягнуто економії води на 25% і підвищена продуктивність вирощування лохини майже вдвічі.

«Програма АГРО має на меті й надалі просувати smart-технології в плодово-овочевому секторі — продовжуватимемо підтримку пілотів і розширення досвіду у використанні smart-технологій, запланували програму з оптимізації управління агротехнологічними процесами з використання дронів — моніторинг внесення добрив, шкідників. Плануємо проєкт об’єднання в одну систему стеження та прогнозування, яка буде доступна для дрібних виробників. Також буде інформаційно-навчальна програма, де виробникам надаватимуться практичні знання», — розповідає Ксенія Ісаєнко.