Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.03.2023

В портах призупинили укладання форвардних контрактів через невизначеність щодо роботи зернового коридору

В українських морських портах призупинили укладання форвардних контрактів на постачання зерна після заяв росії про можливі зміни у «зерновій угоді».

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє «Укрінформ».

Коли росія заявила (про зміни у «зерновій угоді» — ред.), це одразу призупинило певне контрактування та укладання форвардних контрактів для зерновиків”, — сказав Марчук під час панельної дискусії у «Медіацентрі Україна — Укрінформ» у четвер, 16 березня.

Він зазначив, що будь-яка інформація, яка стосується угоди, має сильний вплив на кон’юнктуру ринку. Зокрема, зростають ціни та взагалі ускладнюється фрахт суден, трейдери фіксують ціни на товар та припиняють контрактування наступних постачань.

За словами експерта, дехто з аграріїв має запаси не лише минулорічного зерна, а й зерна врожаю 2021 року, тому для них є дуже важливою стабільна робота та пролонгація дії зернового коридору з портів Великої Одеси.

Раніше в МЗС рф заявили, що росія готова продовжити дію Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів у Чорному морі лише на 60 днів. Водночас міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що під час переговорів щодо продовження дії ініціативи, які тривають на міністерському рівні, Туреччина докладає зусиль, аби дію угоди було продовжено на 120 днів.

Угода, укладена за посередництва ООН і Туреччини, має бути продовжена цього місяця. Україна раніше заявила, що для кращого перспективного планування домагатиметься продовження угоди на більш тривалий термін — до року, а також хотіла б, щоб до неї був включений порт Миколаїв.

Наприкінці липня 2022 року представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За даними Міністерства інфраструктури, станом на 15 березня в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 814 суден із вантажем 24,4 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

 

ports.ua