Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.06.2020

В Україні хочуть заборонити оренду квартир без ріелторів

У парламенті України зареєстрований законопроєкт № 3618 “Про ріелторську діяльність”. Законопроєкт, зокрема, пропонує дозволити покупку або оренду нерухомості виключно через ріелторів. Власне ріелтори при цьому будуть зобов’язані проходити іспити для кваліфікації, що вже пропонувалося раніше.

Про це повідомляє “Сьогодні“.

Новий проєкт закону спрямований на розгляд до профільного комітету, свідчать дані з офіційного сайту Верховної Ради.

Щоб контролювати виконання норми про покупку/оренду житла тільки через посередника, в Раді пропонують створити новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною в онлайні. Планується, що ріелтори будуть вносити в неї інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

Рекламу продажу або надання нерухомості в оренду теж пропонують дозволяти тільки через ріелторів. Механізм такий: продавець або орендодавець повинен буде виключати в рекламу номер паспорта об’єкта, який йому видасть ріелтор. Реклама без номера загрожує штрафом у 47,2 тис. гривень.

Щодо іспитів для ріелторів, то контролювати його складання збираються через ще один електронний сервіс – реєстр ріелторської діяльності. Сам іспит буде проводити комісія “Національної федерації фахівців в сфері ріелторської діяльності”. Вона ж повинна займатися реєстром.

Якщо закон буде ухвалений, робота без складання іспиту коштуватиме ріелторам 8,5-17 тис. гривень штрафу з компенсацією прибутку. А якщо порушник знову попадеться, заплатити потрібно буде вже 17-34 тис. гривень штрафу з конфіскацією.

Автори законопроєкту вважають, що їх пропозиції дозволять детінізувати ринок нерухомості.