Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.05.2020

В Україні названо надприбуткову нішу в овочівництві

Посилення конкурентної боротьби і високі ризики галузі овочівництва зумовлюють постійний пошук виробниками нових бізнес-ідей. З цією метою традиційно розвивають і впроваджують перспективні технології тривалого зберігання і переробки, зокрема, сушіння, повідомляє Херсонський державний аграрний університет. Про це пише Agronews.ua.

Звіт американської консалтингової компанії Zion Market Research показав, що світовий ринок все більше потребує фруктів та овочів, які пройшли глибоку переробку. Так, дуже прибутковим може бути сушіння овочів для подальшого продажу переробникам.

У 2020 році очікується ріст галузі до 319,9 млрд дол. США. Ціна на сушену продукцію майже в 10 разів вища, ніж на свіжу або морожену.

В Україну щороку імпортується сушених овочів на 10 млн грн (3 тис. т), і наповненість внутрішнього ринку оцінюють в 30%.

Рентабельність сушеної цибулі сягає 370%.

Вимоги до якості сушеної продукції є високими – щодо наявності
ГМО, однорідності партій, строків поставок, обсягу та циклічності поставок.

Процес промислового сушіння впроваджується з метою диверсифікації виробництва та підвищення його ефективності, адже дає можливість скоротити втрати продукції 2-го та 3-го класу, якої в урожаї може бути до 30%. У минулі роки частка сушених овочів на ринках таких країн ЄС, як Болгарія, Хорватія та Угорщина, становила 10, 12 та 15% відповідно.

В Україні вона поки що значно менша, хоча саме сушіння могло б стати у нагоді в умовах нестачі сучасних овочесховищ, адже саме ця проблема визвала кризу в овочевництві під час карантину.

Попит на сушені овочі є значним. Сушені овочі, зокрема цибуля,
петрушка, морква, паприка, баклажани, томати, картопля та часник, потрібні виробникам продуктів швидкого приготування (супів, каш, різних соусів тощо), консервним заводам, кафе та ресторанам, закладам пенітенціарної системи та військовим підрозділам в умовах ведення бойових дій у польових умовах.

Однак в Україні підприємства, що спеціалізуються на сушінні овочів,
майже немає – перш за все, через високу вартість газу та електроенергії.

Вільну нішу заповнюють такі постачальники, як миколаївська фірма
«ЛК Трейдер Україна». Сушену цибулю та моркву вони ввозять з
Узбекистану, а в останні роки також з Китаю.