Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.10.2020

В Україні першими у світі створили повноцінний попкорн з амаранту

В Україні створили новий продукт – попамарант. Це «попкорн» зі шліфованої амарантової крупи. Про нове українське ноу-хау розповів Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції. Про це повідомляє  SEEDS, пише agronews.ua.

Як відомо, технологію попкорну придумали ще стародавні індіанці. Ще у доколумбову епоху вони виявили різновид маїсу, здатного до здуття при нагріванні, яке пояснюється особливою будовою зерна, в якому знаходиться крапелька крохмалю, що містить воду.

При нагріванні вода закипає, пара висаджує оболонку зсередини і зерно розкривається, збільшуючись в об’ємі.

У 1885 році Чарльз Кріторз (англ. Charles Cretors) почав у Чикаго впровадження першої компактної і мобільної машини для виробництва попкорну. У 1984 році був винайдений попкорн для мікрохвильових печей.

Створення нової технології та нового продукту суттєво змінило уподобання та смаки споживачів. Покупцям наразі усе більше подобаються хрусткі, повітряні продукти, до того ж, корисні для здоров’я. В усьому світі тисячі технологів, аграріїв та хіміків намагаються створити нові продукти, чий смак викличе прорив у гастрономії. Не відстають у цьому й українські фахівці.

“Насіння амаранту досить швидко і легко вибухає при нагріванні. Ця технологія відома вже давно, але вона є недосконалою. Вітчизняні фахівці пішли більш тривалим та витратним шляхом, але отримали неперевершений за розміром та смаком продукт. Беруть насіння амаранту, шліфують його. Виходять крупинки (шліфована амарантова крупа), ще менші та легші за саму насінину амаранту – це і є сировина для майбутнього попамаранту.

Виробляють повітряний амарант на Дніпропетровщині, виробляють тільки рік, а зовсім недавно такий продукт з амаранту з’явився у великих мережах України”, – розповів Олександр Дуда.

За його словами, ідея створення нового продукту належить Андрію Сазоновському, директору компанії Healthy Generation. Щоб зробити продукт більш вишуканим і сучасним, попамарант фасується в стіки і разом з сухофруктами, насінням чіа, горіхами або шоколадом продається споживачам у вигляді сухих сніданків.

Також в Україні виготовляють безглютенові макаронні вироби з рисового борошна з додаванням амарантового, гречаного борошна і овочевих соків (буряк, томати, зелень). І все це виготовляють без додавання цукру, фруктози, глюкозного сиропу, пальмової олії та модифікованого крохмалю.