Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.06.2020

В Україні створено Реєстр роздрібних цін та дашборд

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення, необхідні для запобігання поширенню коронавірусу. Документ передбачає необхідність здійснення декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на окремі категорії товарів.

Для забезпечення прозорості процесу, на період карантину, запущено новий сервіс із декларування цін, а також дашборд, де українці зможуть відслідковувати зміни вартості товарів певних категорій. Сервіс створений за підтримки Міністерства цифрової трансформації, Держпродспоживслужби та Інституту аналітики та адвокації.

“Під час пандемії, товари першої необхідності мають бути доступні кожному. Тому, ми розробили та запустили зручний сервіс із декларування цін для бізнесу. А також забезпечили доступ для всіх громадян України до цієї інформації через спеціальний дашборд. Так ми зможемо слідкувати за тим, щоб товари першої необхідності міг придбати кожен”, – прокоментував Віце-прем’єр-міністр-Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Відтепер, представники бізнесу через кабінет (price.consumer.gov.ua) мають подавати інформацію про зміну вартості товарів, у разі збільшення ціни на 5-10%. Інформація зберігатиметься у центральній базі даних у вигляді єдиного реєстру. Інспектори Держпродспоживслужби через кабінет будуть моніторити процес та слідкувати за тим, щоб товари першої необхідності були доступні для населення у період пандемії. А українці зможуть відслідковувати зміни цін через публічний дашборд: http://surl.li/dkkw

До товарів, які підпадають під декларування зміни цін належать: товари протиепідемічного призначення (антисептики, дезінфектори, окремі лікарські засоби, засоби індивідуального захисту) та товари істотної соціальної значущості (хліб, молоко, крупа тощо).

Сервіс надасть можливість зручного декларування зміни цін для бізнесу та дозволить уникнути зайвої бюрократії та додаткових витрат. Крім того, забезпечить доступ для українців до інформації про зміни цін на товари першої необхідності.

Варто зазначити, що декларування цін – тимчасовий захід, який було введено лише на період карантину. Після – ринок має повернутись до звичного режиму саморегуляції.

Джерело: Урядовий портал.