Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.03.2020

В Україні з відходів газовидобувних компаній будуть виготовляти добрива

У полтавській філії найбільшої газовидобувної компанії України АТ «Укргазвидобування», реалізується пілотний проєкт використання системи зневоднення бурових шламів. Тут давно знають, що буровий шлам — не проблема, а хороший матеріал для повторного використання. У світовій практиці з нього роблять будматеріали і, навіть, добрива.

Повідомляє ArgoNews із посиланням на poltava.to.

Технологію фільтрувального басейна вперше запроваджено на свердловинах № 353, 355, 357 Яблунівського родовища, розташованих у Лохвицькому районі. Про це розповіла начальниця відділу екологічної безпеки ГПУ «Полтавагазвидобування» Галина Вишневська. Проєкт передбачає роботи з відходами буріння, зокрема їх безпечне зберігання, підготовку до транспортування чи використання у господарстві.

За словами пані Галини, завдяки цій технології відходи не потрапляють у навколишнє середовище. По-друге, ці відходи можна використовувати для господарських потреб. Наприклад, на те саме звалище для пересипання або укріплення самих полігонів, на яких розміщуються ці відходи. Є фірми, які використовують або можуть використовувати ці відходи як сировину для виготовлення керамічних плит та інших будівельних матеріалів.

“Ми запропонували компанії «Укргазвидобування» пілотний проєкт зневоднення відходів буріння за технологією фільтрувального басейну. Суть технології полягає в тому, що на буровому майданчику встановлюється басейн, стінка якого виконана з фільтрувальної мембрани. Відходи буріння перекачуються в цей басейн, обробляються спеціальними флокулянтами та коагулянтами, які ми спеціально підбираємо під кожну бурову. Їхнє завдання — відділити воду та залишити сухий залишок в басейні, а вода відходить і використовується повторно для приготування бурового розчину”, — говорить менеджер проєктів ТОВ «Екотек-Оiл» Гліб Рижов.

Про повторне застосування рідини, яка утворюється після обробки шламу розповів інженер з бурових розчинів MI SWACO, що входить до міжнародної сервісної компанії Schlumberger Едуард Вишневський.

“Ми отримуємо технічну воду. І спочатку буріння свердловини використовуємо її повторно для бурового розчину”, — відмітив він.