Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.01.2023

В Україні зростуть штрафи за підробку с/г продукції

Штраф за підробку сільськогосподарської продукції в Україні сягне 13 млн гривень. Про це повідомила пресслужба Насіннєвої Асоціації України.

«Такі суми містяться у прийнятому законопроєкті про фальсифікат №3680-д. Новий документ допоміг вдосконалити законодавство у сфері охорони прав на сорти рослин та наблизив його до норм Європейського Союзу», — зазначили в Асоціації.

Так, згідно зі змінами, значно збільшаться штрафи за маркування, пакування фальсифікованої продукції та використання торгівельної марки, яка зовнішньо нагадує торгівельну марку іншого виробника.

«За такі дії громадянину загрожуватиме фінансове покарання у розмірі від однієї до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наразі ця сума може складати до 6,5 млн грн. На посадових осіб чекатиме більший штраф — від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів разом з конфіскацією фальсифікату та обладнання для його вироблення», — пояснили фахівці.

Окрім суттєвого зростання штрафів, законом передбачено:

  • подача заявки на реєстрацію сортів онлайн;
  • скорочення строків розгляду документів;
  • запровадження електронних сервісів отримання дозвільних документів для ввезення зразків насіння для дослідних цілей;
  • спрощення процедури ввезення в Україну вже відомих сортів насіння та садивного матеріалу;
  • спрощення реєстрації для сортів, що вже зареєстровані в ЄС та США;
  • отримання права будь-кому подавати заявку на поширення сорту суспільного надбання.

Як відзначила виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко, новий закон дозволяє постачати насіння найновіших сортів українським аграріям одночасно з агровиробниками ЄС та США, зокрема таких стратегічно важливих культур, як кукурудза, соняшник, соя чи лохина.

Таким чином, нові зміни суттєво спрощують життя українським аграріям завдяки ліквідації зайвої бюрократії, переходу багатьох процедур в онлайн та впорядкуванню багатьох питань, що стосуються ввозу насіння та матеріалів в Україну. Також нові норми спрощують процедуру експертизи та  реєстрації сортів рослин та руху насіння і садивного матеріалу.

 

kurkul.com