Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.08.2022

В України з’явився новий конкурент за ринок зерна

Цьогоріч один із найбільших експортерів зерна — Австралія — отримала гідний врожай. Чи зможе вона стати конкурентом Україні на зерновому ринку, розповів президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

За його словами, аграрії Австралії зібрала близько 30-32 млн т зерна, при цьому кількість населення країни удвічі менша, ніж в Україні. Сільгоспвиробники сподіваються збільшити обсяги експорту на світові ринки, що своєю чергою могло б полегшити ситуацію зі світовою продовольчою кризою. Однак є суттєвий нюанс, який може цьому завадити — доставляти зерно звідти дуже дорого.

«Якщо доставляти зерно, наприклад, з України до Африки — це буде коштувати близько $35-40/т, якщо з Австралії — удвічі, утричі дорожче», — пояснив Микола Горбачьов.

За словами експерта, якщо розвинуті країни Заходу ще зможуть витримати продовольчу інфляцію, яка вже зараз сягає 8-10%, то небагатим країнам Африки це не вдасться.

Президент УЗА вважає, що там можуть просто відмовитися від купівлі зерна, бо на це не буде грошей. Через це вихідці з цих країн можуть мігрувати, що викличе ще одну, міграційну та соціальну кризу.

Він наголосив, що голова проблема у контексті продовольчої кризи — не відсутність продуктів, а їхня ціна. Адже виростити можна що завгодно і де завгодно, але чи зможуть споживачі платити ту ціну, яку пропонує ринок?

 

kurkul.com