Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.05.2022

В ЄС розповіли, як можуть допомогти Україні з енергозабезпеченням

Україна в умовах війни, коли споживання природного газу різко впало, виробляє більше газу, ніж споживає, але Єврокомісія готується надавати Києву необхідну допомогу щодо енергозабезпечення.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон за підсумками Ради міністрів ЄС з питань енергетики, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз Україна виробляє більше газу, ніж споживає. Але у довгостроковій перспективі ми маємо відзначити, що існують альтернативні реверсні шляхи постачання від Словаччини та з Угорщини, які можуть надати необхідну допомогу. Але вони (Україна – ред.) самі наразі є виробниками газу. Крім того, транзит газу до Європи територією України все ще триває. Не на максимальному рівні, але триває. Безумовно, зараз усе непередбачувано, і кожного дня може змінитися ситуація», – зауважила Сімсон.

За її словами, під час розробки надзвичайних планів з енергетичного забезпечення та реагування на газовий шантаж з боку росії Єврокомісія передбачає заходи солідарності та допомоги для країн-членів, а також для найближчих сусідів ЄС – України та Молдови.

Як повідомлялося, 1 квітня президент росії володимир путін зобов’язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну. Більшість країн Євросоюзу відмовилися переходити на оплату газу в рублях, оскільки це є порушенням укладених контрактів.

Єврокомісія застерегла європейські компанії від того, щоб пристати на пропозицію Газпрому, оскільки такий крок міг би означати дії в обхід санкцій.

27 квітня російський монополіст “Газпром” повністю призупинив постачання газу болгарській компанії “Булгаргаз” та польській PGNiG у зв’язку з несплатою в рублях за вже поставлене паливо. Терміни планових платежів у більшості європейських компаній за поставлений з росії газ настануть наприкінці травня. Єврокомісія заявляє про необхідність готуватися до повного переривання постачання російського газу до Європи.

 

www.ukrinform.ua