Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.04.2018

Вартість тонни нафти на світовому ринку збільшилась на 36 USD

Вартість нафти марки Brent на світовому ринку у квітні 2018 року (1-24 квітня) щодо середнього розрахункового рівня цін березня поточного року збільшилась на 7%, або на 36 USD/т. Про це повідомляє прес-служба ДП «Держзовнішінформ».

«Вартість нафти марки Brent на світовому ринку у квітні 2018 року (1-24 квітня) подолала психологічну позначку в 70 USD/бар. і знаходилась в межах 66-75 USD/бар. Щодо середнього розрахункового рівня цін березня поточного року, то зростання вартості нафти у вищевказаний період квітня становило близько 7%, або на 36 USD/т. Якщо ж порівняти вартість нафти станом на 23-24 квітня з цінами на початку місяця – підвищення складе 10-11%. Така ситуація на ринку нафти спричинена низкою психологічно-спекулятивних факторів, головним з яких є ситуація на Близькому Сході через події в Сирії. Окрім того, не варто забувати і про велику вірогідність впровадження США санкцій проти Ірану, які можуть призвести до скорочення експорту іранської нафти на 0,5 млн бар./добу. США розглядають можливість виходу з домовленостей стосовно ядерної програми Ірану. Очікується, що відповідне рішення буде прийнято в І декаді травня. Також даються в знаки дії програми ОПЕК+», – зазначає Наталія Єна, начальник відділу досліджень ринків нафтопродуктів та промислово-сировинних ресурсів ДП «Держзовнішінформ».

Окрім того, за словами експерта, значний вплив має і підвищення попиту в Азії, де продовжується будівництво та відкриття нових НПЗ, а також в Китаї, що проводить свою програму щодо збільшення стратегічних запасів нафти. Так, за офіційними заявами керівництва країни, на початку поточного року обсяг стратегічних запасів нафти в Китаї становив 287 млн бар., однак скільки насправді – ніхто не знає.

Експерти ДП «Держзовнішінформ» прогнозують, що у травні вартість нафти знижуватись не буде, оскільки Саудівська Аравія, Ірак та Іран для європейських споживачів підвищили ціни на травневі поставки на всі сорти своєї нафти. Це викликано збільшенням попиту в Європі у зв’язку з припиненням планових ремонтів на НПЗ. У відповідь на ці дії деякі споживачі з Азіатсько-Тихоокеанського регіону вже оголосили про намір скоротити обсяги закупівлі. Зокрема, компанія Sinopec зменшить обсяги закупівлі нафти з Саудівської Аравії на 40%.

Головний фактор, що стримує зростання вартості нафти на світовому ринку, – подальше збільшення видобутку нафти в США, що вже сягнуло 10,54 млн бар./добу.

Варто зазначити, що вартість дизельного пального та бензину на європейському ринку у квітні (1-24 квітня) поточного року підвищилась приблизно на 8-9% щодо середнього розрахункового рівня цін попереднього місяця.

Більш детальну інформацію про вартість нафти на світовому ринку читайте в травневому номері журналу «Огляд цін українського та світового товарних ринків».

Прес-служба ДП «Держзовнішінформ»