Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.02.2023

Вбачаємо великі перспективи у залученні французького бізнесу до ранньої відбудови України, – Юлія Свириденко на зустрічі з MEDEF

2023-й рік має стати роком ранньої відбудови України, до якої іноземний бізнес може долучитися вже сьогодні. Ця тема стала ключовою для обговорення під час зустрічі у Києві Першого віцепрем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко з представниками найбільшої Федерації роботодавців Франції – MEDEF.

Представники французьких компаній, що працюють у сферах енергетики, інфраструктури, будівництва, медичних технологій і охорони здоров’я та інших, перебувають в Україні з офіційною бізнес-місією. З деякими із них Юлія Свириденко вже мала предметну розмову у грудні минулого року – під час візиту до Парижа. Тож сторони продовжили діалог щодо потреб відбудови України та можливостей залучення до неї французького бізнесу, інвестицій і реалізації спільних проектів.

“Одним із головних викликів для України цього року стане рання відбудова. Адже наша задача – якнайшвидше повертати людей додому. Досягти цього можливо, лише долаючи наслідки російської агресії та відновлюючи зруйновану соціальну інфраструктуру, житло та пошкоджену енергосистему. Український Уряд вбачає великі перспективи у залученні французьких компаній до відбудови. Тож аби реалізувати ці можливості, закликає французький бізнес вести діалог з вашим Урядом – щодо забезпечення фінансових гарантій, які можуть використовуватися для залучення пільгових кредитів під гарантії Експортно-кредитного агентства Франції – Bpifrance”, – зазначила Юлія Свириденко.

Сторони детальніше приділили увагу страхуванню воєнних ризиків, адже гарантії їх покриття стимулюватимуть бізнеси не чекати завершення війни й інвестувати в Україну просто зараз. Україна вже спостерігає значну увагу інвесторів до проектів, зокрема, акумульованих на платформі Advantage Ukraine.Тож запровадження дієвих механізмів страхування воєнних ризиків може суттєво прискорити процес залучення інвестицій.

Раніше Уряд Франції виділив для України 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги. З виділених коштів 1 млрд євро може бути використаний для гарантування кредитних ризиків, а 200 млн євро – для залучення Україною прямого кредитування від Казначейства Франції. При цьому умовою для кредитування на суму 200 млн євро є залучення до реалізації відповідних проектів французьких виробників та підрядників на рівні, як мінімум 50%.

Водночас гарантування кредитних ризиків вимагає залучення до проектів французького бізнесу на рівні всього 20%. За таких умов Україна отримає надзвичайно вигідне пільгове фінансування. При цьому всі ризики покриває Bpifrance.

Mouvement des entreprises de France (MEDEF/Рух підприємств Франції) є найбільшою федерацією роботодавців у Франції. Вона налічує понад 750 000 компаній-членів, 90 відсотків з яких є малими та середніми підприємствами з менш ніж 50 співробітниками.

MEDEF займається лобіюванням на місцевому, регіональному, національному та загальноєвропейському рівнях.

www.me.gov.ua