Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.07.2021

Від початку сезону закачування до ПСГ надійшло майже 1 млрд куб. м газу

За два місяці сезону закачування Оператор газосховищ України поповнив ПСГ на майже 1 млрд куб. м газу. Темпи закачування у червні дещо зросли порівняно з попереднім місяцем та сягнули 0,57 млрд куб. м. Станом на 1 липня рівень наповнення українських підземних газосховищ перетнув позначку у 16 млрд куб. м газу.

Запас природного газу в ПСГ

На початку липня запас природного газу в українських ПСГ становить 16 млрд куб. м*. Це на 18,4% менше минулорічних показників.

Закачування газу

Протягом червня 2021 року до підземних газосховищ України надійшло 0,57 млрд куб. м природного газу. Це у три рази менше порівняно з червнем 2020 року.

Усього від початку цьогорічного сезону закачування до ПСГ закачали 0,93 млрд куб. м газу.

«Митний склад»** та транспортування до ПСГ за тарифами «short haul»***

Станом на 01.07.2021 іноземні трейдери зберігають у режимі «митний склад» 4,1 млрд куб. м газу. Це на 14,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 3,1 млрд куб. м.

Компанії-резиденти зберігають в режимі «митний склад» 0,6 млрд куб. м, що удвічі менше ніж в аналогічний період 2020 року. Із них обсяг газу, закачаного до ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,53 млрд куб. м.

«Нині ми вже бачимо чіткий позитивний прогноз та значне зростання імпорту газу на митну територію України протягом липня. Водночас Оператор газосховищ продовжує переговори із замовниками послуг. За попередніми оцінками, до опалювального сезону ми підійдемо із запасами газу у ПСГ на рівні 19-20 млрд куб. м. Цього вистачить, щоб комфортно пройти опалювальний сезон в Україні і при цьому продовжити співпрацю з нашими іноземними замовниками», ‒ зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

 

* без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області;

** «митний склад» – митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів;

*** «short haul» – послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з’єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України в режимі митного складу.

 

utg.ua