Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.05.2023

Відновлення України має відбуватися на основі останніх технологій і рішень у сфері енергоефективності та декарбонізації

Енергоефективні та зелені технології – це реалії сучасного цивілізаційного світу. Їх впровадження впливає на сталий енергетичний та економічний розвиток, а головне – на якість життя громадян. Відповідно без таких рішень не обійтися під час відбудови українських міст.

На цьому наголосив заступник Голови Держенергоефективності Віктор Білько під час Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті».

На початку виступу Віктор Білько передав вітання учасникам конференції від Голови Держенергоефективності Ганни Замазєєвої, яка в той момент перебувала з робочим візитом на одному з нових об’єктів відновлюваної енергетики.

«Також вітаю ректора та весь науково-викладацький склад КПІ ім. Ігоря Сікорського із 125-річчям одного з найпотужніших технічних університетів світу. Вкрай важливо, що науковці та експерти не припиняють, а продовжують дослідження у таких сферах, як енергоефективність та відновлювана енергетика. Якщо раніше, 10-20 років назад, енергоефективні та зелені технології були новинкою або вважалися далеким майбутнім, то сьогодні – це необхідність, це реалії, від яких залежить й енергобезпека, розвиток економіки та якість життя українців», – наголосив Віктор Білько.

Заступник Голови Держенергоефективності розповів присутнім про ініціативи Агентства у сфері енергоефективності.

«Наша ціль – запровадити комплексний і системний підхід в державі до політики енергоефективності. З цією метою ми продовжуємо імплементувати законодавство ЄС, а також плануємо абсолютно нові потужні інструменти», – наголосив Віктор Білько.

Так, спільно із командою Олександра Кубракова з Мінінфраструктури та депутатами Агентству вдалося створити Фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації України. Завдяки цьому вперше в Україні запроваджується принцип, який діє у 21 країні світу – «забруднювач платить». Тобто фонд спрямовуватиме кошти з податку на викиди СО2 на численні програми з енергоефективності, які готує Держенергоефективності.

Також Агентство запускає Національну лізингову платформу. Ця платформа об’єднає в собі найбільшу базу обладнання від виробників зі всього світу (на унікальних умовах) та різноманітні варіанти доступу до фінансових інструментів для впровадження енергоефективних рішень кінцевими споживачами.

Агентство також має чимало ініціатив для розвитку біоенергетики, у т.ч. сфери відновлюваних газів.

«Попереду багато роботи з різних напрямів: енергоефективність у житловому, бюджетному секторах, промисловості, транспорті; розвиток альтернативних видів палива, особливо відновлюваних газів; запуск фінансових інструментів для підтримки населення, громад і бізнесу», – зауважив Віктор Білько.

Усе це також свідчить про гостру необхідність у підготовці великої кількості фахівців, які зможуть впроваджувати енергоефективні проекти, проводити енергоаудит, енергоменеджмент, розробляти інновації та втілювати їх у виробництво. Вони мають стати тією рушійною силою, яка сприятиме енергоефективній трансформації України.

 

www.kmu.gov.ua