Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.01.2023

Відсутність “вільного” молока утримує ціни

Закупівельні ціни на молоко в кінці січня показали незначне зростання. Підняття відбувалося в більшій мірі для невеликих партій та не мало загального характеру.

Повідомляє аналітикиня Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Так, закупівельна ціна екстра ґатунку, станом на 25 січня піднялася лише на дві копійки — до  12,20 грн/кг без урахування ПДВ. Вищий ґатунок подорожчав на 5 коп. — до 12,05 грн/кг. Найбільше зросла ціна на перший ґатунок — відразу на 7 коп. — до 11,67 грн /кг. Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків зросла на 5 коп. — до 11,97 грн/кг.

 На ринку зростає напруга через наближення раніше традиційного сезону  «великого молока», а також через тиск зростаючої собівартості виробництва як молока-сировини, так і молочних,  в т.ч. через вимушене використання дизель-генераторів, у поєднанні з просіданням експорту. Та чи взагалі відбудеться «велике молоко» — можна посперечатися.

За підсумками 2022 року, Україна втратила понад 1 млн т молока. Основні втрати припали на господарства населення — мінус 13,5%. А саме присадибний сектор досить сильно впливав на зростання виробництва у весняно-літній період за рахунок розтелів худоби та зростання зеленої маси на випасі. В промислових господарствах обсяг виробництва молока протягом року відносно стабільний. Але цьогоріч, через коригування раціонів та погіршення здоров’я тварин значного зростання виробництва ми не побачимо.

На сьогодні вільного молока на ринку немає, що й дало можливість незначного росту цін. Чи буде збережено таку тенденцію, залежатиме від ситуації на світовому ринку, а точніше –  на ринку Європи, яка залишається основним покупцем українських молочних продуктів.

Динаміка закупівельних цін на молоко, грн/кг (без ПДВ)

Пресслужба Асоціації виробників молока