Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.09.2021

Віртуальні активи не будуть платіжним засобом в Україні – НБУ

Віртуальні активи не будуть платіжним засобом в Україні, незважаючи на ухвалення закону про віртуальні активи, повідомила прес-служба Національного банку України (НБУ) агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Віртуальні активи не будуть засобом платежу в Україні. Законним засобом платежу в Україні є гривня”, – йдеться в повідомленні.

Водночас прес-служба зазначила, що ухвалення закону надало віртуальним активам визначений юридичний статус, а учасникам ринку – можливість захисту своїх інтересів та роботи в правовому полі.

“Наступний важливий крок – розробка та впровадження нормативно-правових актів, які відповідно до норм закону регламентують деталі функціонування ринку віртуальних активів, які забезпечать захист учасників від ризиків шахрайства та втрати інвестицій. Над цим Національний банк готовий працювати спільно з іншими регуляторами цього ринку”, – повідомив НБУ.

Зазначається, що технологічні інновації, пов’язані з віртуальними активами, мають відкрити багато перспективних можливостей, зокрема щодо поліпшення доступу до фінансових послуг, посилення конкуренції на ринку платіжних послуг, сприяння залученню інвестицій.

Згідно з повідомленням, норми цього закону узгоджуються з необхідністю досягнення цілей Національного банку, зокрема щодо забезпечення цінової та фінансової стабільності в Україні.

Як написав глава НБУ Кирило Шевченко у Facebook, регулятор вивчає можливість випуску власних цифрових грошей – е-гривні, і одним із потенційних напрямів є використання їх у сфері, пов’язаній із обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами).

“Це може створити нову інфраструктуру, яка виконувала б роль ефективного шлюзу між реальною економікою та ринком віртуальних активів. Відповідно е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для віртуальних активів в Україні”, – додав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №3637 про віртуальні активи. Його підтримали 276 народних депутатів.

 

ua.interfax.com.ua