Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.07.2021

Восени ціни на соняшникову олію суттєво зміняться

Експерт розповіла, що може вплинути на зниження ціни в найближчі місяці. Ціни на соняшникову олію можуть змінитися на початку осені, тому зараз українцям не варто запасатися олією про запас. Про це в коментарі повідомляє аналітик Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Світлана Литвин, пише agronews.ua.

За її словами, восени в Україні закінчиться збирання врожаю соняшника і почнеться переробка. Ціни на олію залежатимуть від обсягів та якості врожаю соняшнику.

“Погодні умови цього року дають привід сподіватися на гарний урожай, та й посівні площі під соняшником не зменшуються”, – обнадійливо зазначила експерт.

Крім того, на світовому ринку останнім часом спостерігається зниження цін на рослинні олії через слабший імпортний попит. Як відомо, Україна є одним з найбільших світових експортерів соняшникової олії, тому рівень світових цін значно впливає на формування цін всередині країни.

“Все це дає підстави сподіватися як мінімум на стабілізацію цін для українських споживачів, а то і їх зниження в районі 5-10%. Тому не варто робити запаси”, – підкреслила Литвин.

Ціни на олію в Україні

Ціни на соняшникову олію та цукор в Україні за рік зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в червні цього року соняшникова олія коштувала на 80% дорожче, ніж у червні 2020 року.

20 липня 2021 року українцям пояснили, чому за кордоном українське масло продають у два рази дешевше.

Українське масло в Чехії:

У Чехії соняшникова олія українського виробництва коштує близько 30 крон, що становить приблизно 35 гривень. В українських супермаркетах соняшникова олія коштує від 50 до 75 гривень.

Порівняльні ціни в Польщі та Україні:

Згідно з дослідженнями, опублікованими громадською організацією “Економічний дискусійний клуб”, різниця в ціні в польських і українських супермаркетах становить від 60-100%.

Споживча інфляція в Україні: що необхідно знати

📌За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в травні в річному вираженні – у порівнянні з травнем 2020 року – склала 9,5%, прискорившись до 8,4% у квітні.

📌За січень-травень 2021 інфляція склала 6,1%.

📌Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5% річних після підвищення її до цього рівня у квітні.

📌Національний банк України очікує уповільнення інфляції вже в жовтні-грудні 2021 року.

📌7 липня 2021 року в Мінекономіки розповіли, що буде з цінами до кінця року.

📌За січень-червень 2021 року інфляція склала 6,4%.

📌Ціни на соняшникову олію і цукор в Україні в червні в річному вираженні – у порівнянні з червнем 2020 року – підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно.