Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.02.2023

Всупереч тенденції: Захід і центр нарощують виробництво молока і яловичини в умовах спаду

Сільськогосподарські підприємства західних і центральних областей наростили виробництво молока і яловичини, незважаючи на загальнонаціональний спад. Збільшення обсягів виробництва в даних регіонах пов’язано з тим, що вони відносно менше постраждалі від війни і туди перевезли свою худобу підприємці з прифронтової зони.

Про повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За попередніми даними Держстату, в січні 2023 року виробництво молока в Україні склало 455,7 тис. тонн, що на 14,37% менше до січня минулого року. В порівнянні з груднем 2022 року, обсяг надоїв в січні скоротився на 11,67%. В розрізі секторів, виробництво молока найбільше скоротилося в господарствах населення, ніж на сільськогосподарських підприємствах. Господарства надоїли 228,5 тис. тонн молока, що на 21,62% менше ніж в січні 2022 року. Підприємства виробили 227,2 тис. тонн молока, що на 7,09% менше ніж рік тому.

На думку аналітика АВМ Георгія Кухалейшвілі, на скорочення виробництва молока в Україні вплинули виклики, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії. Систематичні відключення електроенергії через ракетні удари російських окупантів по об’єктам енергетичної інфраструктури призводять до припинень роботи обладнання для доїння. Руйнування логістичних ланцюжків ускладнює доставку кормів і ветеринарних препаратів, а також збут готової продукції. Внаслідок війни скоротилося поголів’я ВРХ і корів, припинили діяльність підприємства і господарства, які опинилися біля зони бойових дій або під російською окупацією.

Виробництво молока стримує низький попит на молочну продукцію на зовнішніх ринках, насамперед в Китаї. Пропозиція на молочні продукти перебільшує попит в Європі. Литовськи фермери вже виливають сире молоко в поле через те, що виробництво стало збитковим. Виключенням є лише вершкове масло і сир, на які існує стабільний попит у світі, про що свідчать останні торги GDT. За результатами аукціону ціни на вершкове масло і сир Чеддер виросли на 3,8% і 1,5%, відповідно.

За спостереженнями Кухалейшвілі, дзеркальна тенденція спостерігається в сфері виробництва яловичини. За попередніми оцінками Держстату, в січні було реалізовано на забій 24,8 тис. тон великої рогатої худоби (ВРХ), що на 7,26% менше ніж за аналогічний період минулого року. В січні забій ВРХ скоротився приблизно в 3,5 рази, в порівнянні з груднем 2022 року.

На відміну від молочного сектору, найбільше скорочення виробництва яловичини характерне для сільськогосподарських підприємств. За попередньою інформацією, в січні підприємства реалізували на забій 8,1 тис. тон ВРХ, що на 11,11% менше ніж в січні 2022 року. Господарства виробили 16,7 тис. тон яловичини, що на 5,39% менше ніж рік тому.

Незважаючи на попит на яловичину у світі, Україна скоротила обсяги виробництва м’яса і м’ясопродуктів через зростання собівартості виробництва, складності в організації збуту готової продукції, особливо в країни дальнього зарубіжжя, через ризики, пов’язані з війною. Натомість, українські скотарі збільшили експорт ВРХ живою вагою. За попередніми даними ДССУ, в січні Україна експортувала ВРХ живою вагою на суму 3,23 млн дол., що на 78,8% більше ніж за аналогічний період минулого року.

«На зовнішніх ринках спостерігається дефіцит ВРХ на забій, а також попит на відновлення або збільшення популяції стада. Через природні лиха скоротилася популяція корів в США. На нестачу м’яса у світі вплинуло зростання світових цін на корми. В листопаді-грудні 2022 року багато фермерів в цілях економії менше годували корів ячменем, внаслідок чого вони набрали менше маси і тепер на ринок поступає менше м’яса», – уточнив Георгій Кухалейшвілі.

Однак, тенденція скорочення виробництва молока і яловичини характерна не для всіх регіонів України. За попередніми даними Держстату, в січні найбільший приріст виробництва молока спостерігався на сільськогосподарських підприємствах у Івано-Франківській (+15,38%), Вінницькій (+8,02%), Житомирській (+5,83%), Миколаївській (+9,09%), Рівненській (+7,5%), Тернопільській (+17,65%) і Черкаській областях (+8,93%). В січні господарства населення з усіх областей скоротили обсяги надоїв або вийшли в «нуль». За результатами січня, найбільше молока надоїли в Винницькій (43,7 тис. тонн), Полтавській (50 тис. тонн), Хмельницькій (40,5 тис. тонн) і Черкаській областях (35,6 тис. тонн).

За попередніми оцінками Держстату, найбільше наростили обсяги виробництва м’яса сільськогосподарські підприємства у Житомирській (+26,67%), Івано-Франківській (+24,59%), Київській (+19,35%), Кіровоградській (+18,18%), Миколаївській (+25%), Одеській (+36,36%), Полтавській (+28,57%), Рівненській (+41,94%), Хмельницькій (35,85%) і Чернігівській областях (+20%). В Кіровоградській області господарства населення збільшили обсяги виробництва на 6,06%. В січні найбільший спад виробництва м’яса спостерігався на підприємствах і господарствах Запорізької, Луганської, Харківської, Сумської області.

 

agroreview.com