Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.08.2021

Виробники гречки та вівса отримають субсидію 5 тисяч грн на гектар – Мінагро

Аграрії, які вирощують нішеві культури (гречку, просо, жито, овес), вперше отримають субсидію; її розмір становитиме до 5 000 гривень на гектар.

Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

«Для компенсації Мінагрополітики виділило 50 млн грн із цьогорічної державної підтримки. Ми очікуємо, що це дасть змогу зупинити зростання цін на гречку, просо, жито та овес. А ще – зробить виробництво цих культур рентабельним», – зауважив міністр.

Лещенко розповів, що Мінагрополітики розробило проєкт Порядку використання коштів, і нині цей Порядок перебуває на затвердженні в уряді. Збір заявок від аграріїв розпочнеться одразу після ухвалення документа.

За словами міністра, субсидія надаватиметься сільськогосподарським товаровиробникам – юридичним особам, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності. Також це можуть бути ФОПи, які не мають порушених справ про банкрутство; не перебувають у стадії ліквідації і не мають простроченої податкової заборгованості більш як шість місяців.

Субсидії виробники отримуватимуть безповоротно у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь, де вирощували гречку, жито, просо та овес (за винятком післяукісних культур).

Розмір субсидії становитиме до 5 000 гривень на 1 га, але не більше 300 га оброблюваних угідь на одного заявника.

Лещенко зазначив, що заявники мають подати до 15 жовтня в обласні комісії заявку на отримання субсидії; довідку від банку про відкриття поточного рахунку; письмове зобов’язання повернути кошти в разі встановлення факту їх незаконного одержання та/або нецільового використання; акт про висівання насіння; заключний звіт про підсумки сівби під урожай нинішнього року (форма №4 с/г) та акт про збір врожаю.

«Після опрацювання матеріалів обласними комісіями та Мінагрополітики облдержадміністрації спрямовують кошти на рахунки отримувачів. Виплати будуть здійснені вже цього року», – підсумував Лещенко.

Як повідомляв Укрінформ, аграрії можуть подати документи на компенсацію за програмою державної підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства двічі – до 1 вересня і до 1 жовтня цього року. Про це наприкінці липня розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. До 1 вересня документи подають ті виробники плодів, ягід, винограду та хмелю, які у 2019 – 2020 роках не отримали державної підтримки або отримали її не в повному обсязі.

На початку квітня цього року уряд схвалив шість нових програм підтримки АПК: державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції; відшкодування втрат від пошкодження посівів внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; підтримка сільгоспвиробників, які використовують меліоровані землі; підтримка виробників органічної сільгосппродукції; підтримка виробників картоплі; виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь (для виробників гречки).

 

www.ukrinform.ua