Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.11.2021

Виробники “зеленої” е/е вже отримали понад 10 млрд грн від євробондів “Укренерго”

Виробникам електроенергії з відновлюваних джерел уже перераховано понад 10 млрд грн від єврооблігацій, залучених НЕК “Укренерго”, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

“Із загальної суми 19,3 млрд грн вже на загальну суму понад 10 млрд грн платіжок підписано, і кошти відправлені відповідним компаніям-виробникам електроенергії. Процес по здійсненню платежів продовжується”, – написав він у своєму Telegram-каналі в понеділок.

Водночас він зазначив, що зміна керівництва ДП “Гарантований покупець” не вплинула на розрахунки із “зеленою” енергетикою.

Як повідомлялося, за даними екс-директора держпідприємства “Гарантований покупець” (“ГарПок”) Костянтина Петриковця, “Ощадбанк” 12 листопада після 21:00 спрямував виробникам електроенергії з ВДЕ 5,6 млрд грн з отриманих 11 листопада 19,3 млрд грн від розміщення НЕК “Укренерго” євробондів.

Раніше він, а також депутат Олексій Гончаренко, стверджували, що кошти від єврооблігацій заблоковані в Ощадбанку.

“Ощадбанк у своїх діях завжди керується чинним законодавством та правилами системи електронних платежів НБУ, а також чинними договорами щодо РКО. Усі платежі у банку здійснюються у штатному режимі відповідно до доручень клієнтів”, – прокоментували агентству “Інтерфакс-Україна” цю інформацію в Ощадбанку.

Сам Петриковець у суботу заявив, що його звільнення пов’язане із відмовою виконувати незаконні доручення та спрямовувати кошти від євробондів не за призначенням.

Кабмін та Міненерго пояснили суботнє звільнення Петриковця його непрофесіоналізмом та можливим завданням збитків державі.

Представники ВДЕ-генерації висловили сподівання, що вибіркові оплати таки пов’язані з технічними питаннями, а не блокуванням коштів від євробондів, зазначивши, що спрямування їх не за призначенням стане великим ударом по репутації України.

 

ua.interfax.com.ua