Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2023

Виробники знизять ціни на карбамід через його високу вартість відносно інших добрив — Barva Invest

Карбамід став єдиним азотним добривом, на яке Остхем не знижував ціни в останні тижні. В той час як наприкінці березня ціна на КАС була знижена на 34%, а на селітру наприкінці минулого тижня на 30%, вартість карбаміду від Остхема не змінюється ще з 2 березня, коли ціна продукту була зменшена на 9%.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

«Як наслідок, карбамід наразі є найдорожчим азотним добривом, що дуже нетипово для українського ринку. Попит ще зберігається, однак через завищену вартість закупівлі карбаміду скоротяться. Тому варто очікувати зниження цін вже найближчим часом і навряд чи рівень зниження ціни на карбамід буде суттєво відрізнятися від селітри та КАС», — зазначають аналітики.

Поки що рекомендована ціна на карбамід від Остхема залишається на рівні 29 тис. грн/т, СРТ. Останній раз подібний рівень цін на селітру та КАС спостерігався в середині жовтня 2021 року. На той момент вартість карбаміду складала 24,5-25 тис. грн/т. Черкаський «Азот» залишається єдиним виробником карбаміду в країні. При цьому велика частка йде не в товарний продукт, а в подальшу переробку для виробництва КАС.

Ціни на карбамід від інших виробників:

  • Укртрансліт (офіційний представник ДніпроАзоту) — 29 тис. грн/т. Компанія пропонує до продажу узбецький карбамід. Український товар вже продавався по 26,5 тис. грн/т на складах. В очікуванні зниження цін імпортери скоротили закупівлі. Наразі невідомо на скільки Остхем знизить ціну і поки що контрактування призупинилося, навіть якщо покупцям пропонують серйозні знижки.
  • Туркменський гранульований карбамід подешевшав до 25,7-26 тис. грн/т, FCA Ізмаїл.
  • Карбамід з Єгипту пропонувався на складах по 26,7-29,3 тис. грн/т.
  • Товар з Азербайджану продавався по 25,9-26,6 тис. грн/т в портах. На третю декаду квітня ціна на 400-500 грн нижча.
  • Польський карбамід — 27 тис. грн/т, СРТ, з інгібітором уреази 28,5 тис. грн/т, СРТ.

Аналітики прогнозують зниження цін. Попит найближчим часом залишатиметься досить високим, однак буде куплятися товар, який вже є в наявності, а закупівлі продукту з поставкою на більш пізній термін помітно скоротяться. Через високу вартість відносно селітри та КАС виробники підуть на зниження цін на карбамід для активізації продажів коли сезон піде на спад.

 

latifundist.com