Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2020

Вирощування імбиру в теплицях може стати прибутковим бізнесом для фермерів України

Асортимент продукції – Ахіллесова п’ята українського тепличника. Як правило, в спорудах закритого ґрунту вирощуються томати, огірки, перець, редис, салати та інша зелень, які нерідко програють за ціною і якістю імпортній продукції, а тому найпідприємливіші стали шукати нішеві культури, дехто зупинився на мікрогріні та екзотичних овочах і фруктах, інші продовжують пошуки.

Про те, як знайти вигідну для вирощування культуру йшлося на конференції «Сучасне тепличне господарство- 2020» в Енергодарі 1 лютого, повідомляє ІА «Інфоіндустрія».

Кандидат біологічних наук Олександр Гончаров радить звернути увагу на імбир, який навіть у Канаді та США вважається нішевою культурою для закритого ґрунту. Технологія вирощування цієї культури перебуває лише на початковій стадії відпрацювання, західні фермери набувають досвіду, набиваючи гулі. Однак експерт переконаний, що український аграрій, значно швидше опанує всі тонкощі вирощування тропічного фрукту. Для цієї культури важлива не стільки географічна точка, як комбінація води, тепла, мінерального живлення, тривалості вегетаційного періоду.

Найскладніше знайти правильний посадковий матеріал, тому що на кореневищах повинні бути живі вічка. Але не варто використовувати для насіннєвого матеріалу імбир, який продається в магазинах, бо він, як правило, обробляється хлоркою. Пророщування не вимагає сонячного світла. Впродовж 3-4 тижнів вам треба тільки температура близько 20 градусів, і волога. Фрагмент кореневища обробляється розчином фунгіциду, альтернативний варіант – обробка зрізів деревною золою. Процес пророщування відбувається на плоскому піддоні. На тонкий шар субстрату вкладаються кореневища, засипаються шаром субстрату товщиною 2 см. Зрошення, тепло, і через місяць буде якийсь результат. Далі має бути проміжна пересадка. Все майже так як і під час вирощування картоплі.

Пророщування починається в лютому, уже в першій декаді квітня процес переміщується в теплицю, а в другій декаді травня висаджується у у відкритий ґрунт. Імбиру треба багато їсти і пити. Зрошення відбувається з інтервалом 7-8 днів, і не забувати про азот. Через 6 міс він формує рожевуватий ще не задерев’янілий корінь. Його використовують у традиційній японській та китайській їжі. Ціна в США близько $20 кг. Питання економіки найскладніше. Деякі фермери у США в перші роки навіть не могли вийти на нуль.

Найвигідніше вирощувати цю культуру в плівкових теплицях без опалення, а ще краще у відкритому ґрунті, тобто використовуючи теплиці лише для одержання посадкового матеріалу. Поки американці вчаться, в Італії та Китаї це прибутковий бізнес. Олександр Гончаров вірить, що в Україні він також буде таким.