Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.06.2020

Які ФОПи не платитимуть єдиний соціальний внесок?

Як повідомляє “Погляд“, наприкінці травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який усуває дискримінацію в оподаткуванні низки  підприємців.

Фізичні особи-підприємці  на час карантину рішенням  Верховної Ради отримали дозвіл не сплачувати єдиний соціальний внесок. Втім, деякі з категорій ФОП зможуть назавжди звільнитися від цього податку. Зокрема, президент Володимир Зеленський наприкінці травня підписав закон, який усуває дискримінацію в оподаткуванні деяких  підприємців. Отже, які категорії ФОПів зможуть не платити ЄСВ?

Що таке єдиний соціальний внесок? 

ЄСВ (або єдиний внесок) – це консолідований обов’язковий страховий внесок, який сплачується щомісяця в систему загальнообов’язкового державного страхування. Згідно з  чинним законодавством, платниками єдиного внеску є різноманітні категорії роботодавців, які використовують найману працю, а також фізичні особи-підприємці та самозайняті працівники.

Коли сплачується ЄСВ?

Підприємці сплачують ЄСВ щоквартально і це має бути не менше, ніж обсяг мінімального страхового внеску. Сьогодні він становить 1039,06 грн.

Оскільки єдиним внеском оподатковуються і ФОПи, і особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, то нерідко вони сплачують податки двічі з одного й того самого прибутку.

«Адвокат надає юридичні послуги, він зареєстрований фізичною особою-підприємцем з кодом діяльності надання юридичних послуг, проте органи податкової служби вважають інакше. (…) Якщо ти надаєш юридичні послуги, послуги адвоката, то ти так само маєш сплачувати ЄСВ як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність», – пояснив недоліки попереднього законодавства народний депутат від фракції «Слуга народу», член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк.

Адвокат звертає увагу, що для того, щоб усунути податкову дискримінацію, з ініціативи монобільшості парламент ухвалив закон №2166, який скасовує сплату єдиного внеску для низки ФОПів.

Хто звільняється від сплати?

До переліку осіб, звільнених від сплати ЄСВ, новий закон додав ФОПів та незалежних професіоналів, які отримують пенсію за віком чи вислугою років, а також є особами з інвалідністю.

«Суть у тому, що ми звільняємо ФОПів пенсійного віку від сплати ЄСВ. А також тих підприємців, які працюють у сфері науки, літератури, культури, медицини. Це люди, які дійсно потребують державної підтримки», – зазначила перед ухваленням заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Так, закон скасовує єдиний внесок для:

– незалежних професіоналів у разі, якщо вони зареєстровані як фізичні особи-підприємці та займаються однією діяльністю як фізичні особи-підприємці, і як незалежні професіонали.

– ФОПіви, які працюють в іншого роботодавця, якщо останній сплатив єдиний внесок за них.

– ФОПів на загальній системі оподаткування, якщо вони не мали прибутку у звітному періоді.

Кому можуть пробачити борги?

Позбавитись від заборгованості за новим законом також можна. Він дозволяє списати борг по єдиному внеску, зокрема пені та штрафи, ФОПам та незалежним професіоналам, які не отримували прибутку у період з 1 січня 2017 року. Але автоматично це не відбудеться.

Експерти пояснили, що таким підприємцям необхідно подати у Податкову службу заяву на списання та звітність за несплачені періоди. Також потрібно подати заяву державному реєстратору на розреєстрацію. Однак, якщо борг з ЄСВ вже був повністю чи частково сплачений раніше, то кошти не повернуть.

Списати борг можна буде уже наступного року, коли закон набуде чинності в цілому.