Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.06.2019

Японські вчені створили надміцний матеріал

Японські вчені створили унікальну суміш полімерів, яка дозволить створити цілий ряд більш міцних і довговічних матеріалів, здатних адаптуватися до навколишнього середовища.

При заняттях в тренажерному залі людина навмисно розриває волокна м’язів, щоб утворювалися нові і більш міцні тканини. Для цього м’язи повинні бути забезпечені амінокислотами – будівельним елементом білків, які при з’єднанні створюють нові м’язові волокна. Подібним чином вирішили діяти і фахівці Університету Хоккайдо. Вони використовували двухсетевие гідрогелю – м’який, але міцний матеріал, що складається на 85% з води, а також двох полімерних мереж – жорсткою і крихкою плюс м’якою і еластичною.

Вчені помістили двухсетевие гідрогелю всередину розчину з мономерами, які при з’єднанні утворюють полімери. Цей розчин імітує функцію циркулюючої крові, що доставляє амінокислоти в м’язи.
При впливі на гідрогель розтягування деякі з жорстких і тендітних полімерних ланцюгів порвуться, що призведе до створення механорадікалов на кінці первинних полімерних ланцюгів. Вони запускають з’єднання мономерів, що плавають в розчині, і підсилюють матеріал.

При повторенні цього процесу кілька разів міцність матеріалу виростає в півтора рази, а жорсткість – в 23 рази. При цьому маса збільшується менш ніж вдвічі. Вчені змогли додати матеріалу і ще одна властивість: при нагріванні його поверхню краще відштовхує воду. Для цього використовуються спеціальні мономери, які змінюють реакцію гелю на тепло.

Перш за все фахівці розраховують використовувати матеріал в охороні здоров’я. Вони сподіваються, що їх розробка прискорить появу гнучких екзоскелетів для пацієнтів з переломами.

Джерело: newformat.info