Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.05.2021

ЄС ухвалив суворіші правила торгівлі товарами подвійного призначення

Європейський Союз оновив своє законодавство з експортного контролю стосовно “чутливих” товарів і технологій подвійного призначення, як-от інструменти кіберпостереження.

“Жорсткий контроль дасть нам змогу запобігати порушенням і зловживанням у сфері прав людини, не відстаючи при цьому від новітніх технологічних досягнень”, – заявив Жуан Леау, міністр фінансів Португалії, яка зараз головує в Раді ЄС.

У понеділок Рада ЄС ухвалила постанову, що оновлює систему ЄС з контролю за предметами подвійного призначення. Вона охоплює експорт, брокерські операції, технічну допомогу, транзит і передачу. Це власне товари, програмне забезпечення і технології, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях.

Нова постанова, зазначає Рада ЄС у своєму прес-релізі, посилює контроль над ширшим спектром нових технологій подвійного призначення, а також координацію між державами-членами ЄС і Єврокомісією ефективного контролю на всій території Союзу.

Вона зобов’язує виробників ставитися “з належною обачністю” до обігу таких товарів і відводить компаніям важливу роль “в усуненні ризиків для міжнародної безпеки”, що виникають у зв’язку з предметами подвійного призначення.

Після підписання Європарламентом і Радою ЄС постанову буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС, вона набуде чинності через 90 днів.

ua.interfax.com.ua