Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.03.2021

ЄС ввів нову систему контролю за імпортом: як зміняться митні правила

Єврокомісія оголосила про започаткування нової системи контролю за імпортом, який потрапляє в ЄС через зовнішні кордони, що має стати важливою складовою реформування та зміцнення Митного союзу ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія започаткувала сьогодні нову систему контролю за імпортом (ICS2), що означає значне посилення «першої лінії оборони» Митного союзу проти загроз у сфері безпеки та безпечності товарів, які незаконно потрапляють в ЄС через зовнішні кордони. Протягом першої фази ця система буде зосереджена на поштових та експрес-доставках, які потрапляють в ЄС повітряним транспортом, до того, як ICS2 буде застосована до всіх різновидів вантажного транспорту», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, нова система контролю за імпортом поступово замінюватиме існуючі митні механізми ЄС з контролю за безпекою та безпечністю імпорту, це відбуватиметься з 15 березня 2021 року до 1 березня 2024 року. На першому етапі вона охопить поштові та експрес-доставки, на другому, до березня 2023 року, – вантажні повітряні перевезення, а до березня 2024 року – морський, залізничний та дорожній транспорт.

В основі оновленої системи – поліпшення контролю та обміну даними щодо походження товарів та ланок постачання. Поряд із «звичайними» процедурами нова система вперше включатиме можливість оперативного аналізу ризиків, який здійснюватиметься у режимі реального часу. Це передбачає запровадження єдиної електронної бази даних та обміну інформацією щодо існуючих ризиків та торговельних операцій, тісне співробітництво між структурами Єврокомісії, митними органами країн-членів та представниками бізнесу.

Як повідомлялося, ЄС, країни-члени та уповноважені органи захисту прав споживачів проводять цілеспрямовану політику із контролю за безпекою та безпечністю товарів, які потрапляють на Спільний ринок ЄС. На рівні Євросоюзу запроваджений механізм швидкого оповіщення про появу на ринку підроблених або небезпечних товарів. Переважна частина контрафактної або незаконної продукції, яка вироблена закордоном, вилучається на митних кордонах Євросоюзу.